Prokurátor vyzval média, aby odevzdala údajné video ze zříceného airbusu

Němečtí a francouzští novináři údajně viděli nahrávku posledních okamžiků na palubě airbusu, který se zřítil ve francouzských Alpách. Oznámil to francouzský týdeník Paris Match a německý bulvární deník Bild. Nahrávka měla být uložena na kartě nalezeného mobilu. Francouzská prokuratura tyto informace popřela s tím, že telefony, které se našly na místě, se teprve zkoumají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéfové společností Lufthansa Carsten Spohr (vpravo) a Germanwings  Thomas Winkelmann na  během tiskové konference v blízkosti památníku obětem letecké havárii v obci Le Vernet

Šéfové společností Lufthansa Carsten Spohr (vpravo) a Germanwings Thomas Winkelmann na během tiskové konference v blízkosti památníku obětem letecké havárii v obci Le Vernet | Zdroj: Reuters

Francouzský prokurátor Brice Robin nepřímo vyzval Bild a Paris Match, že pokud takovým videem disponují, měly by předat vyšetřovatelům. Dokonce uvedl, že bude žalovat všechny, kteří toto video buď mají, nebo šíří poplašnou zprávu.

Novináři ale nevylučují, že nějaká nahrávka existovat může. Vyšetřovatelé totiž potvrdili, že na místě neštěstí našli mobilní telefony, které mají záznamové zařízení, a že se jejich obsah zkoumá.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuálním vývoji vyšetřování nehody airbusu, který se zřítil ve francouzských Alpách, informoval zpravodaj ČRo Jan Šmíd

Žádné záběry z tohoto videa zatím zveřejněny nebyly.

Vyzvedávání ostatků je u konce

Na místě katastrofy mezitím pátrací týmy ukončily vyzvedávání ostatků 150 cestujících a podle jejich informací už žádné ostatky na místě neštěstí nejsou.

Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve prohlásil, že do konce týdne by pomocí DNA měly být identifikovány ostatky všech pasažérů.

Cazeneuve také popřel, že by byla nalezena druhá černá skříňka, navzdory tomu, že obdobné informace už přinesly Bild a Paris Match. Celkově vyšetřovatelé na místě katastrofy objevili asi 4 tisíce kusů trosek letadla.

Památník obětem letecké havárii v obci Le Vernet dnes navštívili ředitel Lufthansy Carsten Spohr a šéf Germanwings Thomas Winkelmann. Jejich návštěva má symbolický význam. Oba jsou totiž kritizováni za to, že přestože v roce 2009 Lufthansa měla informace o depresích pilota, nebrala je na vědomí.

Černá skříňka nahrává komunikaci v pilotní kabině a letové údaje | Foto: ČTK

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme