Výše odškodného pro příbuzné obětí havárie Germanwings bude záviset na občanství

Už brzy se bude jednat o odškodném za oběti leteckého neštěstí v Alpách na jihu Francie. Na palubě letadla Germanwings, které podle vyšetřovatelů nechal záměrně zřítit kopilot Andreas Lubitz, zemřelo kromě něho i dalších 149 lidí. Výše odškodného, kterou Lufthansa pozůstalým vyplatí, bude podle všeho záležet na státním občanství obětí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Model airbusu Germanwings se objevil mezi květinami a svíčkami na letišti v Bonnu

Model airbusu Germanwings se objevil mezi květinami a svíčkami na letišti v Bonnu | Zdroj: Reuters

Hodnota lidského života se totiž v jednotlivých zemích liší, měřeno alespoň podle vysouzeného odškodného.

Zvláště ve Spojených státech přisuzují soudy příbuzným obětí vysoké odškodné. Průměrná výše odškodnění tam činí 4,5 milionu dolarů, zatímco třeba v Německu 1,3 milionu dolarů.

Letoun nízkonákladových aerolinek Germanwings, patřících německé Lufthanse, se zřítil 24. března v Alpách na jihu Francie. Na palubě letu 4U 9525 mířícího z Barcelony do Düsseldorfu zahynulo všech 150 lidí včetně dvou pilotů a čtyř členů posádky. Podle dosavadního vyšetřování navedl letadlo k zemi záměrně kopilot Andreas Lubitz.

Právníci ve Spojených státech, kteří zastupovali příbuzné amerických obětí leteckých neštěstí, jako byla třeba havárie Concordu nebo útoky z 11. září, to vysvětlují tím, že v Evropě je silný sociální systém.

Pozůstalým tak stát poskytuje finanční i jinou pomoc. V Americe však nic takového není, a proto je třeba mít k dispozici hodně peněz, zvlášť když po obětech zůstanou třeba nezaopatřené děti.

O konkrétních částkách na odškodnění se ještě nejedná, Lufthansa už na něj ale má k dispozici od svých pojišťoven 300 milionů dolarů.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme