Aféra s technickou solí končí. Potraviny neškodily zdraví, rozhodla polská prokuratura

Skandál s polskou technickou solí v uzeninách je u konce. Prokuratura v Poznani trestní stíhání zastavila, protože výrobky nebyly zdraví škodlivé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

...a posypat

...a posypat | Foto: Jiřina Šmídová

Aféra je stará už tři roky. Posypová sůl byla třeba v polských uzených výrobcích - klobásách, šunce, v rybích konzervách, chlebu a pečivu. Šlo celkem o tisíce tun potravin.

Obsažená posypová sůl je chemikálie na údržbu komunikací, která se používá taky při výrobě barev a v obuvnickém průmyslu.

Tehdy poznaňská prokuratura zadržela a obvinila pět lidí. Jejich firma ve velkém nakupovala nejedlou sůl, kterou vzápětí po změně obalu prodávala jako potravinářskou přísadu.

Podle současného rozhodnutí prokuratury nejde o trestný čin. Potraviny ochucené technickou solí prý nebyly zdraví nebezpečné nebo škodlivé.

Obsah kadmia, arsenu, rtuti, olova a dalších látek totiž nepřekračoval normy pro potravinářskou sůl. Navíc se za zfalšované se považují potraviny pouze, pokud jejich nepravdivé složení má vliv na bezpečnost takového zboží. A to nemělo.

Sůl | Foto: Wikimedia Commons Ralf Roletschek

Prodej soli pro průmyslové využití jako potravinářské přísady tak nenaplnil podle prokuratury znaky trestného činu. To vyloučilo i možnost stíhání obchodníků s technickou solí za podvod.

Viníkům tak hrozí maximálně pokuta. Jde jen o přestupek, který s nimi může a nemusí řešit obchodní inspekce nebo hygienická služba.

Právě těm prokuratura předá veškeré materiály, až nabude rozhodnutí o zastavení trestního stíhání právní moci.

V Česku bylo trestní oznámení odloženo

V roce 2012 podalo české ministerstvo zemědělství trestní oznámení na neznámého pachatele.

„U nás bylo trestní oznámení na neznámého pachatele odloženo, česká strana se tehdy obrátila na polskou, která řízení vedla,“ připomněl dnes současný šéf resortu Marián Jurečka z KDU-ČSL řízení odloženo.

„A teď známe konečný verdikt, pokud tomu tak je, že dnes prokuratura případ uzavřela a vlastně nebyl zjištěn konkrétní viník.“

V Polsku se technická sůl podle některých informací používala na potravinářské účely téměř 10 let.

Pavel Novák, Alžběta Havlová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme