Na Ukrajině začali živelně strhávat pomníky sovětským vůdcům

Po přijetí zákona o zákazu komunistické a nacistické propagandy začali na Ukrajině živelně likvidovat pomníky sovětským vůdcům. Ve východoukrajinském Charkově v noci strhli hned tři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Charkově strhli sochy bolševických vůdců

V Charkově strhli sochy bolševických vůdců | Foto: YouTube. com

Skupina maskovaných aktivistů pomocí ocelových lan a síly paží strhla z podstavců sochy bolševických vůdců Serga Ordžonikidzeho, Jakova Sverdlova a Nikolaje Rudněva.

Celou akci natáčeli a zveřejnili v sociálních sítích s popiskem – Občané Charkova uplatnili zákon odsuzující komunistický režim a pomohli přistát třem představitelům totalitní minulosti.

Na místo noční operace přijela i charkovská policie, ale její příslušníci této realizaci čerstvého zákona jen přihlíželi. Dá se očekávat, že k podobným akcím dojde i v dalších ukrajinských městech.

Na zákaz propagace sovětských a nacistických symbolů na Ukrajině podrážděně reagovalo ruské ministerstvo zahraničí. Podle ruské diplomacie to uráží sovětské oběti druhé světové války, včetně Ukrajinců.

Moskvě se zvlášť nelíbí, že zákony vyšly těsně před oslavami sedmdesátého výročí vítězství nad fašismem.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme