Jízda ruských motorkářů budí v Polsku emoce. Trasu berou jako provokaci

Říkají si „Noční vlci", jezdí na motorkách a jsou to skalní stoupenci ruského prezidenta Putina. Nyní se motorkářský klub chystá z Ruska vypravit do Berlína, aby oslavil vítězství nad Hitlerem. To se ale nelíbí Polákům, přes jejichž území mají Noční vlci přejet na konci dubna.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruští motorkáři potáhnou na Berlín (ilustrační foto)

Ruští motorkáři potáhnou na Berlín (ilustrační foto) | Foto: YouTube. com

Podle aktuálního průzkumu, který si nechala vypracovat polská televizní stanice TVN, nesouhlasí se spanilou jízdou ruských motorkářů více než polovina obyvatel Polska. Téma se rozebírá v rádiu, na stránkách novin i televizních obrazovkách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ruští motorkáři vyrazí na oslavy konce války do Berlína přes Polsko. Jak Poláci spanilou jízdu vnímají, zjistil zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka

Chystaná akce ruských motorkářů probouzí v Polácích emoce hned z několika důvodů. Velká část lidí pokládá spanilou jízdu "vlků" za politickou provokaci. Ruský motorkářský klub je spojen zejména se jménem ruského prezidenta Vladimira Putina.

Prezident se před několika lety s Nočními vlky osobně projížděl na motorce a ochotně pózoval pro fotografy. Poláci zároveň velmi intenzivně vnímají historické souvislosti plánované akce.

Příchod Rudé armády totiž neznamenal pro Polsko jen svobodu. Přinesl zemi také novou formu útlaku. Sice mírnější než nacistickou, ale přesto porobu. Mnozí vzpomínají také na masakr elit polské armády v Katyni.

Poláci sice nemohou ruským motorkářům otevřeně bránit v tom, aby si vyřídili vízum, mají ale možnost jejich výlet komplikovat. Bez udání důvodu je mohou zadržet na hranici třeba pohraničníci. Stačí, když budou mít podezření, že motorkáři mohou někoho na silnici ohrozit nebo způsobit nějaké potíže.

Noční vlci dorazí do Polska z Běloruska koncem dubna. Pokračovat budou na Moravu, potom zamíří do Bratislavy, Vídně a znovu se vrátí do Česka. Zastaví se také v české metropoli. Z Prahy by měli dojet až do Berlína.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme