Putin čtyři hodiny odpovídal na dotazy diváků. Podle něj sankce Rusko posílí

Ruský prezident Vladimir Putin popřel, že by na východní Ukrajině byli ruští vojáci. Obvinil Kyjev, že se snaží odříznout obyvatele Donbasu od přístupu ke státním financím. Šéf Kremlu to řekl v pravidelném televizním přenosu, ve kterém téměř čtyři hodiny odpovídal na dotazy občanů. Poslali jich více než 3 miliony a zajímali se hlavně o řešení sociálních problémů. Putin mluvil i o hospodářství. Odmítl, že by sankce mohly mít dlouhodobý vliv na ruskou ekonomiku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimir Putin odpovídá na dotazy občanů

Vladimir Putin odpovídá na dotazy občanů | Zdroj: ČTK

„Když dovolíte, viděl bych to jinak. Netrpíme pod tíhou sankcí, naopak. Sankce musíme využít, abychom se dostali k novým příležitostem,“ uvedl Putin, který v úvodu vypočítal úspěchy, kterých podle něj Rusko dosáhlo za uplynulý rok.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dnešní besedě prezidenta Putina s občany Ruské federace mluvil Libor Kukal, vedoucí ruské redakce Rádia Praha

Zmínil růst HDP o půl procenta, rekordní těžbu ropy, rekordní sklizeň, zvýšení stability průmyslu a zemědělství.

Připustil, že reálné platy poklesly a inflace dosáhla 12 procent, nicméně zdůraznil, že v posledních dnech rubl posiluje, cena ropy roste a ruská ekonomika se přeorientovává na vlastní výrobu. Podle něj se zotaví do dvou let.

Vladimir Putin také hájil plán na ruské dodávky systému protivzdušné obrany S-300 Íránu. Řekl, že dodávky těchto zbraní nepodléhají sankcím OSN. Jde prý totiž o obranný systém.

'Impérium obnovit nechceme'

Otázky se týkaly i situace na Ukrajině. Ruský prezident velmi ostře kritizoval přístup Kyjeva k východu Ukrajiny. Řekl, že v zájmu všech je, aby se uprchlíci z Luhanské a Doněcké oblasti vrátili do svých domovů, až válka skončí.

Putin uvedl, že Rusy a Ukrajince považuje za jeden národ, Rusko plně respektuje suverenitu Ukrajiny, nemá tam žádné vojáky a ani je tam nehodlá vyslat. Dodal, že federace nemá za cíl obnovit velké ruské impérium. Podle prezidenta není jeho země pro nikoho hrozbou.

„Naším cílem není obnovení impéria, tyto ambice nemáme, můžeme ale zajistit důstojný život Rusům žijícím v blízkém zahraničí,“ prohlásil Putin, ale zároveň uklidnil obyvatele pohraničních oblastí, že Rusko neočekává žádnou válku s Ukrajinou.

Podle mluvčího Kremlu si řada lidí nebrala servítky a prezidenta rázně žádala, aby oficiálně uznal separatistické proruské oblasti na Ukrajině.

V závěru čtyřhodinové besedy, která se konala už potřinácté, Putin v odpovědi na otázku ujistil, že se nechce nechat naklonovat.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme