Konvoj ruských motorkářů prý povolení k průjezdu Berlínem nedostane

Ruští motorkáři ze skupiny Noční vlci zřejmě nedostanou od německých úřadů povolení k průjezdu Berlínem. Do německé metropole chtějí jet mimo jiné i přes Česko, a připomenout tak 70. let od konce druhé světové války v Evropě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruští motorkáři potáhnou na Berlín (ilustrační foto)

Ruští motorkáři potáhnou na Berlín (ilustrační foto) | Foto: YouTube. com

Noční vlci plánovali po průjezdu Běloruskem, Polskem, Českem a Rakouskem dorazit až do berlínského Treptovského parku, kde se nachází památník Rudé armády.

Pokud by chtěli projíždět Berlínem v konvoji, museli by se ohlásit u berlínských úřadů, což zatím neudělali. Z bezpečnostních zdrojů citovaných místními médii ovšem zaznívá, že pokud motorkáři žádost podají, město ji zamítne.

Přehrát

00:00 / 00:00

Polská vláda do konce týdne rozhodne o přejezdu ruských motorkářů. Více od zpravodaje Víta Pohanky

Členové skupiny také mohou projet Berlínem neorganizovaně jako obyčejní návštěvníci, v tom jim město zabránit nemůže. V takovém případě sice budou trpěni, ale pod policejním dozorem, zaznělo z bezpečnostních zdrojů.

Noční vlci vznikli v květnu roku 1989 jako první oficiální motorkářský klub v někdejším Sovětském svazu. Po jeho rozpadu se záhy rozrostli do dalších zemí, organizovaní jsou v Bělorusku, na Ukrajině, v Bulharsku, Makedonii, Srbsku nebo v Rumunsku.

Členové skupiny, kterých by mělo být asi 5000, mají ideologicky blízko k ruské pravoslavné církvi a Vladimiru Putinovi. Prezident je zve na oficiální oslavy a rád se také s motorkáři fotografuje.

Kvůli napomáhání ruské okupaci Krymu se vůdcové klubu v čele Alexandrem Zaldostanovem, zvaným Chirurg, ocitli na sankčním seznamu USA. Ruská liberální média označují Noční vlky za gang radikálních nacionalistů a násilníků vyznávajících agresivní formy pravoslavné víry.

Vůdce Nočních vlků Alexandr Zaldostanov | Foto: Reuters

Většina Poláků je proti

V Polsku jejich plán vyvolal vlnu odporu. Vláda do konce týdne rozhodne o jejich přejezdu. Vládní politici dávají najevo, že se jim přejezd nelíbí, ale neříkají, co by s tím konkrétně chtěli udělat.

Premiérka Ewa Kopaczová mluví o jasné provokaci. K tomu se přidává i ministr zahraničí Grzegorz Schetyna.

Podle průzkumu polské televize TVN je 52 procent Poláků proti přejezdu, menšina si myslí, že by je vláda měla pustit a někteří dokonce říkají, že by do toho úřady neměly zasahovat.

Ruských motorkářů se překvapivě zastali polští motorkáři. Konkrétně organizace, která každoročně pořádá jízdy do Katyně. Do míst, kde v roce 1940 nechal Stalin povraždit polské důstojníky a intelektuály.

Prahou projet mohou

Za provokaci průjezd označil i český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Podle něj zatím české úřady nemají od motorkářů žádné žádosti o víza.

Mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová ale dodává, že resort neví, jestli o ně motorkáři nezažádali v jiných zemích:

„My nemáme kontrolu nad tím, jestli tato víza neudělí německá nebo polská strana. To je samozřejmě možné. Uvidí se v příštích několika týdnech.“

Praha motorkářům v průjezdu bránit nebude. „Hlavní město nebude činit žádná opatření, která by měla zabránit průjezdu. Na druhou stranu nebude dělat ani žádná opatření, která by zajišťovala nějakou ochranu motorkářům při jejich průjezdu,“ vysvětluje stanovisko metropole náměstek primátorky Matěj Stropnický z Trojkoalice.

Brno: Nezabraňovat, nechat projet

A podobný postoj k průjezdu má i Brno, jak říká náměstkyně primátora Klára Liptáková z KDU-ČSL:

„Mám informaci, že městská policie je nachystaná v součinnosti s Policií ČR zajistit bezpečnost a plynulost provozu. A také dohlížet na dodržování právních předpisů. Za sebe jsem přesvědčená, že nejlepším řešením je za těchto bezpečnostních opatření nechat průjezd proběhnout a nezabraňovat mu.“

Samotná policie zatím neupřesnila konkrétní bezpečnostní opatření. Připravuje se i na mezinárodní úrovni.

„Zajišťujeme veškeré relevantní informace. V každém případě budeme dbát na to, aby při vstupu na území České republiky, případně při průjezdu, byly pečlivě dodržovány české zákony, a to včetně zákona o pobytu cizinců,“ popisuje přípravy mluvčí policie Jana Macalíková.

Z Moskvy hodlají motorkáři vyjet 25. dubna. Cílem je 9. května Berlín.

ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme