Ve většině skotských volebních okrsků by mohli triumfovat nacionalisté

Skotská národní strana (SNP) by mohla být klíčovým prvkem povolebního uspořádání ve Spojeném království. Nacionalistická strana by mohla v britských parlamentních volbách získat kolem 50 z 59 možných mandátů ve Skotsku, a zcela tak ovládnout tamní politiku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předsedkyně Skotské národní strany (SNP) Nicola Sturgeonová

Předsedkyně Skotské národní strany (SNP) Nicola Sturgeonová | Zdroj: Reuters

Předsedkyně strany Nicola Sturgeonová se snaží získat k oficiální spolupráci labouristy, aby společně dostali konzervativce od vládního kormidla.

Jsou to přitom hlavně labouristé, které Skotská národní strana drtí v předvolebních průzkumech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nad příčinami rostoucí popularity Skotské národní strany se zamýšlel zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek

„Skotští labouristé začali brát hlasy ve volbách jako něco automatického a přestali bojovat o voliče. Referendum o nezávislosti loni na podzim přineslo mobilizaci veřejnosti. Ta teď vidí labouristy jako hlavní sílu, kterou je třeba potrestat,“ vysvětlil Českému rozhlasu známý politický blogger Gerry Hassan.

Ten si myslí, že závratný úspěch SNP ve volbách, které se konají zhruba za dva týdny, může mimo jiné uspíšit úvahy ohledně dřívějšího opakování referenda o nezávislosti.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme