Vítěz britských voleb David Cameron už jmenoval první ministry

Překotným tempem se odvíjí povolební dění ve Spojeném království. Vítěz voleb, předseda konzervativců David Cameron, už získal pověření od královny Alžběty II. k sestavení nového kabinetu. Známá už jsou dokonce jména prvních ministrů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský premiér David Cameron

Britský premiér David Cameron | Zdroj: Reuters

Na nejvýznamnějších vládních postech se překvapení nekonalo. Na britské finance bude dál dohlížet George Osborne a resort vnitra si podržela Theresa Mayová. Šéfem diplomacie zůstává Philip Hammond a za obranu bude i nadále zodpovědný Michael Fallon.

Premiér David Cameron zdůraznil, že mu je nade vše vnitřní jednota Spojeného království. Skotské vládě přislíbil nové pravomoci v daňové oblasti, které by z ní měly udělat údajně nejsilnější regionální kabinet na světě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hektické události posledních hodin po uzavření volebních místností ve Velké Británii shrnuje londýnský zpravodaj Jiří Hošek

„Můžeme z Velké Británie udělat místo, kde na kvalitní život budou moci dosáhnout všichni ti, kdo jsou ochotní pracovat a dělat ty správné věci," prohlásil staronový ministerský předseda.

Dá se přepokládat, že na poli ekonomiky bude po vítězství konzervativců pokračovat politika úsporných opatření. Dají se očekávat škrty ve výdajích, hodně se spekulovalo i o tom, že by konzervativci mohli sáhnout na různé benefity týkající se přídavků pro děti.

Co se týče zahraniční politiky, svět, zejména Evropu bude zajímat, jak se Velká Británie bude dál pohybovat směrem ven z Evropské unie. David Cameron se zcela nepochybně bude snažit naplnit jednu ze svých priorit, a sice že vyhlásí závazné referendum o případném vystoupení země z EU.

Po sečtení hlasů získali konzervativci v 650členné Dolní sněmovně parlamentu 331 křesel, labouristé 232, SNP 56 a liberální demokraté jen osm. Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) a Zelení mají po jednom poslanci.

Z volebního neúspěchu naopak vyvodili osobní odpovědnost předsedové labouristů, liberálních demokratů i UKIPU, kteří svorně rezignovali.

Britští konzervativci premiéra Camerona ovládli volby, sestaví jednobarevnou vládu

Číst článek

Jiří Hošek, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme