V prvním kole polských prezidentských voleb těsně vyhrál Andrzej Duda z PiS

První kolo prezidentských voleb v Polsku přineslo překvapení: podle odhadů těsně zvítězil opoziční kandidát Andrzej Duda z konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS). Získal 34,5 procenta hlasů. Favorizovaný prezident Bronisław Komorowski z Občanské platformy jich dostal 33,1 procenta. Voleb se účastnila necelá polovina oprávněných hlasujících, tedy o desetinu méně než při posledních prezidentských volbách v roce 2010.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Překvapivý vítěz prvního kola polských prezidentských voleb Andrzej Duda

Překvapivý vítěz prvního kola polských prezidentských voleb Andrzej Duda | Zdroj: Reuters

„Chci budovat Polsko dialogu a úcty. Polsko, ve kterém Poláky nikdo nebude rozdělovat na lepší a horší, na ty, co myslí tak nebo jinak,“ prohlásil po oznámení povolebních odhadů opoziční kandidát s nečekaným vedením Andrzej Duda.

Přehrát

00:00 / 00:00

První kolo polských prezidentských voleb vyhrál Andrzej Duda ze strany Právo a spravedlnost. U jedné z volebních místností natáčel Vít Pohanka

„Už dnes vyzývám svého protikandidáta k debatě o nejdůležitějších polských problémech,“ reagoval dosavadní prezident Bronisław Komorowski.

Podle komentářů v polských novinách je důvodem překvapení voleb fakt, že voliči strany Právo a spravedlnost, která má nálepku venkovského, zaostalého uskupení, při průzkumech ne vždy přiznávají, koho budou volit. Jsou ale také disciplinovanější.

Překvapivý výsledek hlasování poznamenal i volební kampaň. Oba týmy už v neděli večer přiostřily rétoriku a dají se také čekat televizní debaty, kterým se Komorowski prozatím vyhýbal.

Polský prezident Bronisław Komorowski | Foto: Reuters

Záleží i na tom, koho doporučí svým stoupencům třetí v pořadí, nezávislý kandidát a bývalý rocker Pawel Kukiz, který dostal 20,5 procenta hlasů a do druhého kola voleb nepostoupil.

Oficiální výsledky prvního kola by měla Státní volební komise vyhlásit v úterý, zároveň zveřejní i statistky volební účasti. Druhé kolo se uskuteční za dva týdny.

Duda a Komorowski teď budou usilovat o hlasy třetího v pořadí, bývalého rockera Pawla Kukize (na snímku) | Foto: Reuters

Vít Pohanka, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme