Sudetští Němci a Češi jsou na dobré cestě dialogu, zaznělo v Augšpurku

Letošní sraz sudetoněmeckého krajanského sdružení v Augšpurku začal smířlivě. V úvodních projevech se mluvilo o vzájemném dialogu a tom, že Češi a sudetští Němci dělají vůči sobě vstřícná gesta. Naopak vůbec nezazněla tradiční kritika Benešových dekretů, které sudetští Němci dlouhodobě odmítají. Vůbec poprvé v historii přijel na sudetoněmecké dny oficiální zástupce české diplomacie, generální konzul v Mnichově Milan Čoupek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mluvčí Sudetoněmeckého zemského spolku Bernd Posselt na 66. sjezdu sudetských Němců v Augšpurku

Mluvčí Sudetoněmeckého zemského spolku Bernd Posselt na 66. sjezdu sudetských Němců v Augšpurku | Zdroj: ČTK

„Zahájili jsme dialog, ve kterém se nevyhýbáme společným a těžkým kapitolám našich dějin,“ řekla na začátku sudetoněmeckých dnů bavorská ministryně sociálních věcí a patronka sudetských Němců Emilia Müller.

Ocenila, že obě strany k sobě vysílají signály smíření. Na české straně zmínila zrušení takzvané Klausovy výjimky z Lisabonské smlouvy nebo omluvu brněnské radnice za pochod smrti sudetských Němců z roku 1945.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Augšpurku začaly sudetoněmecké dny, poprvé v historii za oficiální účasti české diplomacie. Natáčel zpravodaj Pavel Polák

„Máme pocit, že se opravdu i v řadách sudetských Němců začíná něco měnit. Velmi jsme ocenili, že došlo ke změnám stanov, které vypustily některá ustanovení, která neodpovídala tomu, co bychom od nich očekávali,“ reagoval generální konzul v Mnichově Milan Čoupek.

Každoroční setkání Sudetoněmeckého krajanského sdružení, letos pod názvem „Lidská práva bez hranic“, začalo v zaplněné hale výstaviště bavorskou a německou hymnou. Během víkendu se pak představují různé zemské organizace, zpravidla v tradičních krojích.

V seminářích se budou věnovat tématu uprchlíků a vyhánění, které je dnes podle organizátorů celosvětovým fenoménem. Sudetoněmecké dny se ale kvůli vnitřním rozbrojům nesou v napjaté atmosféře.

„Naše sdružení se masivně reformuje, změnili jsme stanovy a přijali programové prohlášení,“ řekl Českému rozhlasu šéf sudetoněmeckého spolku Bernd Posselt.

Více než dvoutřetinová většina v předsednictvu odhlasovala, aby se ze stanov vyškrtly požadavky na vrácení domova, majetku a odškodnění.

Vracet majetek sudetským Němcům není možné, jsem pro smíření, říká Posselt

Číst článek

V programovém prohlášení se pak Sudetoněmecké krajanské sdružení hlásí ke spoluodpovědnosti za nacistické zločiny. U konzervativní části spolku to ale narazilo na odpor.

Přestože vrchol sudetoněmeckých sjezdů přichází každoročně v neděli, už dnes předal nejvyšší představitel landsmanšaftu Bernd Posselt nejvyšší sudetoněmecké ocenění, Evropskou cenu Karla IV., rakouskému diplomatovi slovinského původu Valentinu Inzkovi.

Cena je každoročně udělována osobnosti, která se zasloužila o smíření mezi národy. Inzko ji dostává především za své působení ve funkci vysokého představitele OSN pro Bosnu a Hercegovinu, kterou vykonává od roku 2009.

ČRo, Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme