Britský šéfkuchař Jamie Oliver bojuje zdravým jídlem i proti dětské obezitě

Proslulý kuchař, podnikatel v gastronomii i šťastný táta čtyř dětí, to je britská celebrita Jamie Oliver. Dnes slaví 40. narozeniny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jamie Oliver

Jamie Oliver | Foto: oficiální Facebook Jamieho Olivera

„Prostě a jednoduše - tak říkám svému způsobu vaření. Doma vařím jinak než v restauraci. Vaření by mělo být jednoduché, mělo by být chutné a taky zábavné,“ tak Jamie Oliver zahájil úvodní epizodu svého prvního kuchařského pořadu Naked Chef.

Od roku 1999 ho vysílala britská stanice BBC a na obrazovky českých televizních kanálů se show dostala pod názvem Šéfkuchař bez čepice. Měla skvělý divácký ohlas a nastartovala Jamieho kariéru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slavný kuchař Jamie Oliver slaví 40. narozeniny. Natáčela o něm Tea Parkanová

Následovaly další série kuchařských pořadů. Řadu Oliver's Twist uváděla píseň Just a start od skupiny Scarlet division. Jamie byl jedním ze dvou zakládajících členů kapely a také jejím bubeníkem.

Vedle televizních pořadů měly a mají úspěch i Jamieho kuchařky, vydal jich už na dvě desítky.

Věnuje se ale i mnohem větším projektům - takovým, které mají ambice změnit svět.

„Myslím, že to všechno začalo, když jsem založil první restauraci Fifteen,“ zapřemýšlel Jamie v rozhovoru pro BBC.

Fifteen má dnes pobočky po celém světě. Je to restaurace, která přijímá a učí kuchařskému řemeslu mladé lidi ze slabších sociálních skupin.

Následovaly osvětové projekty, které si daly za cíl naučit lidi vařit a jíst jednoduše, zdravě a chutně. Jedním z nejúspěšnějších se stala Jamieho kampaň za zlepšení stravy ve školních jídelnách.

„Británie je jedna z nejbohatších zemí na světě. Bizarní je, že jsem lepší školní jídelnu viděl i v Jižní Africe. Nemám nic proti kuřecím nugetům, když jsou z kuřecího. Ale ve školních jídelnách se to jen hemží polotovary. Nemusím být génius, abych poznal, že když má kuřecí nuget 40 přísad, něco je špatně,“ uvedl kuchař.

Jamie Oliver | Foto: Český rozhlas

Jak velké sousto si Jamie ukousnul, se ukázalo, když rodiče potají začali nosit dětem do školy jídlo z řetězců rychlého občerstvení.

Americkou kampaň Food Revolution USA zase proslavilo, když třída šestiletých dětí nedokázala poznat rajče, cibuli nebo bramboru.

Britskou vládu Jamie přesvědčil. Uvolnila na školní stravování víc peněz a vydala směrnice zakazující jídla s velkým obsahem cukru, tuku a soli. Sám Jamie Oliver získal za svou činnost od královny Alžběty II. Řád britského impéria.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme