Gayové a lesby v Polsku se registrovaného partnerství zatím nedočkají

Polský parlament zamítl debatu o registrovaném partnerství. Gayové a lesby si tak na příslušný zákon budou muset počkat přinejmenším několik let. Homosexuální páry mají v převážně katolickém Polsku menší práva než ve většině zemí Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sejm Polské republiky

Sejm Polské republiky | Foto: Krzysztof Białoskórski

„Hluboko věřím, že Občanská platforma navrhne po říjnových volbách nové zákony a bude mezi nimi i ten o registrovaném partnerství,“ prohlásila po hlasování premiérka Ewa Kopaczová.

Polští gayové a lesby čekají na registrované partnerství už dlouhá léta marně. Někteří z nich uzavírají alespoň symbolické sňatky nebo partnerství v zemích, které to umožňují, přestože takové svazky polské úřady neuznávají.

Přehrát

00:00 / 00:00

Polský parlament odmítl debatu o registrovaných partnerstvích pro gaye a lesby. Více zpravodaj ve Varšavě Vít Pohanka

Polsko se však mění a vliv katolické církve a tedy i konzervativních politiků se snižuje. Loni se například starostou města Słupsk stal gay aktivista a politik Robert Biedroň.

Hlavně ve větších městech jsou navíc LGBT (lesby, gayové, bisexuálové a transgender, pozn. red.) komunity činorodé a situace se od dob před deseti až patnácti lety, kdy na demonstraci čelily fyzickým útokům, změnila.

O víkendu se konalo referendum o sňatcích párů stejného pohlaví v Irsku, které je podobně katolicky založené jako Polsko, a Irové homosexuální manželství jednoznačně podpořili. Registrovaná partnerství jsou v Irsku povolena už od roku 2011.

Povolený sňatek / registrované partnerství osob stejného pohlaví | Foto: Český rozhlas

Vít Pohanka, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme