Za jediný týden přišlo o řidičský průkaz kvůli rychlosti 700 Poláků

Polská policie začala přísně trestat rychlou jízdu. Při překročení povolené rychlosti o 50 kilometrů v obci odebírá automaticky řidičák. Za jediný týden přišlo o průkaz na 700 řidičů, a to hlavně ve Varšavě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní radar

Policejní radar | Foto: Michal Trnka

„Řidiči šílí tak, že tady určitě není bezpečno. Jezdí hrozně, opravdu hrozně,“ popisuje situaci na varšavských silnicích maminka dvou dětí Alexandra.

Přísnější tresty platí od minulého pondělí. Jen ve Varšavě přistihli policisté 115 provinilců, kteří přímo v ulicích překročili povolenou rychlost o 50 kilometrů v hodině a okamžitě jim odebrali právo řídit.

Celkem přišlo za minulý týden kvůli rychlosti o řidičák 694 Poláků.

Nejpřísnější je policie v Chorvatsku

Poměrně přísné tresty platí také sousedním Německu - řidičský průkaz tam policisté odebírají za překročení rychlosti o více než 40 kilometrů v hodině, řidič k tomu ještě dostane pokutu v řádech stovek eur.

Podobně je to i ve Slovinsku a v Rakousku, kde policie odebírá řidičák, pokud motorista překračuje povolenou rychlost o více než 30 kilometrů v hodině.

V Chorvatsku může být pokuta za rychlou jízdu ještě vyšší - horní sazba je 2000 eur, a když řidič překročí povolenou rychlost o více než 50 kilometrů v hodině, policie mu vedle pokuty může uložit až 60denní vazbu a zakázat řízení až na dva roky.

V dubnu chorvatští policisté chytili Čecha, kterému naměřili více jak 240kilometrovou rychlost. Dostal pokutu přes 2000 eur a měsíční zákaz řízení. Za podobných okolností dostala loni ještě tvrdší trest česká řidička, které policie zakázala jezdit po chorvatských silnicích na celý rok.

Vít Pohanka, Simona Bartošová, Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme