Moskevské centrum nechce 'být zahraničním agentem'. Hodlá se bránit i soudně

Centrum akademika Sacharova se odmítá registrovat jako zahraniční agent. To musí v Rusku podle nového zákona učinit všechny organizace financované ze zahraničních zdrojů. Výkonný ředitel moskevského centra Sergej Lukaševský v rozhovoru pro Český rozhlas uvedl, že se instituce chystá bránit se proti postupu státu i soudně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kam zavlaje ruská vlajka

Kam zavlaje ruská vlajka | Foto: Petr Jansa

Centrum akademika Andreje Sacharova funguje v Moskvě od roku 1994.

Specializuje se na mapování zločinů komunismu a jeho součástí je rozsáhlý archiv o politických represích, historii pracovních táborů – GULAGů a jejich obětí. Financováno je převážně americkými nadacemi a univerzitami.

Přehrát

00:00 / 00:00

S ředitelem Sacharovova centra Sergejem Lukaševským mluvil zahraniční zpravodaj ČRo Martin Dorazín

„Hlavní potíží je teď nejasná budoucnost všech občanských organizací. My pokračujeme v naší práci, ale že jsme ocitli v registru zahraničních agentů, je velmi nepříjemné. Organizacím z tohoto seznamu bude režim věnovat zvláštní pozornost, jemně řečeno. Nevíme, jaká další omezení to přinese,“ podotýká Sergej Lukaševský.

Podle první verze zákona se Centrum Sacharova mělo samo označit a zaregistrovat jako zahraniční agent.

„Odmítli jsme to udělat ze dvou důvodů. Zaprvé se nám zdá, že celá tato myšlenka je protiprávní a nespravedlivá, zadruhé Sacharovovo centrum nepovažuje svou činnost za politickou. Nejsme poradním orgánem ministerstev, neúčastníme se přípravy zákonů ani voleb a nevedeme politický boj o moc. Jsme pro diskuse, svobodný dialog a historickou paměť,“ říká Lukaševský.

Ruské ministerstvo spravedlnosti získalo pravomoc zařadit na seznam zahraničních agentů, koho uzná za vhodné.

„Tak jsme se ocitli v tomto registru, ale toto rozhodnutí neuznáváme, chystáme se je žalovat u soudů a zřejmě dojdeme až k mezinárodnímu soudu ve Štrasburku,“ odhaduje ředitel centra.

Pokuta 150 tisíc

Ministerstvo spravedlnosti už potrestalo centrum pokutou v přepočtu 150 tisíc korun.

„Pokutu musíme samozřejmě zaplatit, aby nám nezablokovali činnost. Lidé nám mohou přispět přes naše webové stránky, a to i ze zahraničí. Naše financování neskrýváme – mezi sponzory je i ruský fond Dynastie, který patří zakladateli mobilní sítě Beeline. Pan Zimin má ale své peníze na zahraničních účtech, takže i jeho každoroční příspěvek stát považuje za zahraniční,“ dodává Lukaševský.

Najít sponzory je podle něj v Rusku nesmírně těžké.

„Je to začarovaný kruh. Reálně nás může financovat jen stát. Podnikatelé se bojí financovat cokoli, co pro ně může být byť jen trochu nebezpečné. Takže my můžeme počítat jen s dary lidí nebo příspěvky z dobročinných fondů, a ty jsou zahraniční. Naše fondy říkají – můžeme uspořádat sbírku na nemocné dítě, ale nikoli na práci nějaké organizace. V Rusku není dořešeno institucionální financování, které by zajistilo každodenní provoz,“ poznamenává Lukaševský.

Centrum akademika Sacharova proto musí hledat zdroje v zahraničí.

„Nemáme jiné východisko. Nejsme státní muzeum. Musíme udržovat naše budovy, muzejní fondy a knihovnu. Můžeme v předklonu požádat o pomoc stát, ale to by znamenalo ztrátu nezávislosti. Dřív jsme dostávali státní granty, ale loni na podzim nás tři fondy z takzvaného prezidentského grantu odmítly,“ uzavírá Lukaševský.

Martin Dorazín, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme