Separatisté na Ukrajině podle Evropské komise porušují příměří z Minsku

Proruští povstalci podle Evropské komise na Ukrajině porušují příměří. Komise to uvedla v reakci na prudké boje, které v posledních hodinách propukly nedaleko města Doněck. Komise se odvolala na zprávu Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, podle které separatisté do oblasti přesunuli těžké zbraně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Doněcku a okolí opět propukly boje. Na snímku z 3. června hasiči likvidují požár zničeného doněckého tržiště

V Doněcku a okolí opět propukly boje. Na snímku z 3. června hasiči likvidují požár zničeného doněckého tržiště | Zdroj: Reuters

Podle Evropské komise jsou boje dosud nejvážnějším porušením příměří dohodnutého v únoru v Minsku.

„Násilí není řešení, prosazujeme plnou realizaci dohod. Příměří je první krok, stažení zbraní druhý,“ uvedla mluvčí evropské diplomatické služby Maja Kocijančičová. Připomněla také, že březnový summit EU spojil podobu evropských sankcí proti Rusku s prosazením minských dohod.

Ukrajinu se navzdory válce podařilo zachránit, myslí si prezident Porošenko

Číst článek

Komise vyzvala všechny strany konfliktu, aby příměří dodržovaly. Výzva se týká i Ruska, které podle Západu povstalcům poskytuje rozsáhlou vojenskou podporu, i když to Moskva popírá. Země Evropské unie ještě tento měsíc rozhodnou, jestli své sankce proti Rusku prodlouží.

Porošenko: Na Ukrajině je 9000 ruských vojáků

Podle ukrajinského prezidenta Petra Porošenka působí na Ukrajině přes 9000 ruských vojáků a země čelí velké hrozbě nové vojenské operace proruských separatistů.

Ukrajinská armáda podle něj musí být připravena ubránit zemi proti „rozsáhlé invazi“ podél celé ukrajinské hranice s Ruskem. Porošenko to uvedl ve zprávě o vnitřní a zahraniční situaci Ukrajiny, kterou dnes pronesl v parlamentu u příležitosti roku od svého zvolení do úřadu.

Přesun těžkých zbraní

Podle OBSE eskalace násilí v okolí obce Marjinka západně od Doněcku přišla poté, co pozorovatelé zaznamenali přesuny těžkých zbraní směrem k frontové linii. V bojích o Marjinku u Doněcku padlo podle ukrajinských zdrojů 80 povstalců. V Doněcku bylo při ostřelování zraněno nejméně 100 lidí.

Zpráva mise OBSE upozornila na přesun velkého množství těžkých zbraní na území separatistické takzvané Doněcké lidové republiky směrem k obci Marjinka před vypuknutím bojů i v jejich průběhu.

Následky ostřelování v Doněcku | Foto: ČTK/AP

Uvádí také, že separatističtí představitelé nebyli ve středu v dopoledních hodinách schopni či ochotni se zástupci OBSE komunikovat.

Ukrajinské síly podle prezidenta Petra Porošenka adekvátně odpověděly na útok separatistů a stáhly těžké zbraně do míst jejich dislokace, o čemž informovaly mezinárodní partnery. „Odrazily jsme útok ruské soldatesky,“ dodal Porošenko.

V zóně takzvané protiteroristické operace se podle něj nachází 50 tisíc ukrajinských vojáků. Jejich zbraně a vybavení ale nemohou soupeřit s ruským.

Ukrajinský prezident proto požádal o zvýšení výdajů na modernizaci armády i v příštím roce. Za nejdůležitější úkoly označil obnovení kontroly nad hranicí s Ruskem a uspořádání místních voleb i v Donbasu podle standardů OBSE.

Další schůzka bez výsledku

Napětí v Donbasu vzrostlo poté, co se v úterý v Minsku konala schůzka takzvané kontaktní skupiny. Skončila ale bez konkrétních výsledků. Obě strany konfliktu se mezitím navzájem obviňují z ostřelování a příprav na frontální útok.

Od počátku bojů v dubnu 2014 přišlo podle údajů OSN v Doněcké a Luhanské oblasti o život více než 6400 lidí. Příměří uzavřené v polovině letošního února je téměř denně porušováno.

Martin Dorazín, ČTK, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme