Stovky uprchlíků z Afriky uvízly kvůli summitu G7 v Brenneru, chtějí do Německa

Stovky afrických uprchlíků zaplavily vlaková nádraží u italsko-rakouské hranice. Policisté a pohraničníci je totiž odmítají pouštět dál kvůli konání summitu G7 v Německu. Nejvíce běženců čeká v Bolzanu, některým se ale podařilo dostat až do Brenneru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Italská policie kontroluje jízdenky a doklady skupiny uprchlíků na nádraží v Brenneru na italsko-rakouské hranici

Italská policie kontroluje jízdenky a doklady skupiny uprchlíků na nádraží v Brenneru na italsko-rakouské hranici | Zdroj: Reuters

V samotné dvoutisícové obci ležící mezi alpskými vrcholky je relativní klid. Afričtí migranti se sdružují hlavně na nádraží, kam jim také humanitární pracovníci nosí jídlo a vodu.

Většina z nich se tísní na 2. nástupišti, odkud odjíždějí rychlíky do Německa. Právě tam se běženci, podle vlastních slov především z Eritreje, snaží dostat, policisté je ale odmítají pustit dál, a to z bezpečnostních důvodů kvůli konání summitu G7.

Přehrát

00:00 / 00:00

Uprchlíci z Afriky uvízli na italsko-rakouské hranici. Policisté je totiž odmítají kvůli konání summitu G7 pouštět dál. V Brenneru je zvláštní zpravodaj Robert Mikoláš

Brenner žije hlavně z turistů, je tu mnoho outletových obchodů, takže mezi návštěvníky s plnými taškami zboží tu procházejí uprchlíci tmavé pleti a doufají, že jim někdo dá něco k jídlu. Mají ale k dispozici místo, kde se mohou umýt i přespat, občas od některých ze stánkařů dostanou i čerstvé ovoce nebo hamburger.

Místní obchodníci říkají, že vzniklý problém nic nevyřeší a že s tím nemohou nic dělat. Jak oni, tak i běženci proto shodně čekají na jediné - až skončí summit, hranice se zase otevře a uprchlíci odjedou dál.

Část Eritrejců by podle návrhu Evropské komise měla přijmout i Česká republika, migranti se ale chtějí dostat do jiných zemí - vedle Německa hlavně do Skandinávie, a to především do Švédska, ale také do Nizozemska.

Věří, že se o ně tamní úřady postarají. Řada z nich je také už ve spojení s příbuznými a známými, kterým se do těchto zemí podařilo dostat dříve. Často si s nimi volají, mají totiž i mobilní telefony, přesto peníze jim údajně už docházejí a vrátit se prý nemají kam.

Jak ale uvádějí italské úřady, problém s uprchlíky se znovuotevřením hranic nevyřeší, protože přes Středozemní moře míří do Evropy další tisíce a tisíce běženců. Jen do Itálie má podle Říma letos z Afriky dorazit až 200 tisíc lidí.

Robert Mikoláš, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme