'Nic než národ', skandovali extremisté v Bratislavě na akci proti migrantům

V centru Bratislavy se dnes konaly dvě demonstrace kvůli uprchlíkům. Větší, na kterou přišly tisíce lidí, svolaly ultrapravicové, extremistické síly a svůj veřejný odpor pojmenovaly Stop islamizaci Evropy. Na podporu běženců zase demonstrovali občanští aktivisté, kterých však dorazilo jen několik desítek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Župan Banskobystrického kraje Marián Kotleba řeční k účastníkům demonstrace proti přílivu uprchlíků do Evropy

Župan Banskobystrického kraje Marián Kotleba řeční k účastníkům demonstrace proti přílivu uprchlíků do Evropy | Zdroj: ČTK

Příznivci krajní pravice a odpůrci migrantů - fotbaloví chuligáni, motorkáři a zástupci extremistických, radikálních až neonacistických skupin - se sešli na náměstí Slovenského národního povstání.

Akci organizoval Lukáš Kopáč, který je známý tím, že publikuje především na internetu nesnášenlivé články namířené vůči nejrůznějším menšinám, ať už národnostním, náboženským nebo sexuálním.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Bratislavě se protestovalo kvůli uprchlíkům, a to jak na jejich podporu, tak proti jejich přílivu. Demonstraci extremistů v centru sledoval Petr Vavrouška

Kopáč žádné migranty na Slovensku nechce a zvažované kvóty na uprchlíky odmítá.

„Protože většina lidí na Slovensku, ale i v Česku žije na pokraji chudoby. A morální povinností vlády je pomáhat svému národu a teprve až poté druhým,“ řekl.

Na místě byly vidět vlajky a symbolika Lidové strany Naše Slovensko, kterou reprezentuje župan Banskobystrického kraje, ultranacionalista Marián Kotleba. Prohlásil, že je potřeba skoncovat s některými politiky, které považuje za vlastizrádce. Několik tisíc lidí nato začalo skandovat „Pověsit, pověsit“.

Slovenské „kolegy“ přijeli podpořit i fotbaloví fanoušci Sparty Praha nebo Baníku Ostrava, kterým je prý tato tématika blízká. Na demonstraci například roztrhali vlajku Evropské unie. Na akci také byla slyšet hesla jako „Slovensko Slovákům“, „Nic než národ“ nebo „My jsme tady doma“.

Slovenský prezident Andrej Kiska kritizoval debatu o přijetí uprchlíků v Evropě jako příliš vyhrocenou. Lidé by si podle něj měli více uvědomovat, že mluví o lidských bytostech. Vyzval slovenskou vládu, aby našla rovnováhu mezi pomocí utečencům a zajištěním bezpečnosti hranic. Podle premiéra Roberta Fica ale uprchlické kvóty nejsou řešením.

Účastníci využívají nálady ve slovenské společnosti, která podle průzkumů odmítá kvóty na přerozdělení běženců. Skupiny používají nejradikálnější rétoriku, která má silně rasistický a nenávistný podtón.

Podle analytiků se ukazuje, že právě vyhrocený postoj vůči uprchlíkům může být novým tématem pro ultrapravicové síly na Slovensku, protože po maďarské menšině nebo Romech může být právě odpor vůči migrantům jakýmsi novým magnetem, který přiláká podobně smýšlející Slováky.

Policie vnímala demonstraci s maximální mírou rizika, hlídaly ji proto stovky jejích příslušníků, kteří měli k dispozici i vodní dělo. Už od pátku bezpečnostní složky vyzývaly lidi, aby si raději přeparkovali auta z blízkosti shromáždění.

Místo do plotu investujte do uprchlických táborů, vyzývají maďarskou vládu nevládní organizace

Číst článek

Druhé setkání občanských aktivistů se navíc konalo jen asi 10 minut chůze odtud, takže se policie hlavně snažila, aby se obě skupiny nepotkaly.

Petr Vavrouška, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme