Evropa nám musí pomoci s uprchlíky, jinak bude mít sama problém, říká starosta Kosu

Řecko žije v nejistotě ohledně finanční stability a ještě čelí přílivu přistěhovalců z Blízkého východu a Afriky. Nedávné články hlavně britských bulvárních novin vykreslily řecké ostrovy u břehů Turecka jako bránu pro cesty uprchlíků do Evropy. Na ostrově Kos ale masivní příjezdy běženců nemají podle tamního starosty Jorgose Kiritsise na turistický ruch velký vliv. „Na Kosu zůstává malé množství těchto lidí. Jsou velmi klidní, velmi slušní, nikoho neobtěžují,“ řekl starosta v rozhovoru pro Český rozhlas.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Starosta řeckého ostrova Kos Jorgos Kiritsis

Starosta řeckého ostrova Kos Jorgos Kiritsis | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Jsou běženci pro Kos nový problém, nebo už máte s podobnou situací zkušenosti?

Uprchlíci sem vždy přijížděli, není to pro Kos nic nového. Množství uprchlíků je ale daleko větší, než bývalo. V posledních týdnech je to až 150 lidí za den. Situaci je pak těžké nějak rychle řešit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Se starostou Kosu Jorgosem Kiritsisem mluvil o zvládání uprchlické vlny reportér Pavel Novák

Jak se tedy snažíte situaci zvládat? Máte pro běžence připravené nějaké prostory, co pro ně můžete zajistit?

Tady na Kosu jim není možné zajistit ani zdravotní, ani jinou péči. Všichni se jim snažíme pomoci poskytnutím jídla, oblečení nebo ubytování, ale není možné, aby tohle všechno dokázal Kos sám. Proto jsme apelovali na řeckou vládu a ta to také uznala, že všichni tito uprchlíci poputují dál a nebudou zůstávat tady na ostrově. Když tedy sem každý den přijíždí kolem 150 uprchlíků, tak jich také trajekty vždy sto, dvě stě až čtyři sta odvážejí na pevninu. Na Kosu zůstává malé množství těchto lidí. Momentálně je to asi 400 až 500 běženců.

Registrace běženců na řeckém osttrově Kos | Foto: Pavel Novák

Působí nějaké problémy na ostrově? Jsou třeba hluční nebo někde někomu vadí?

Dosud se neobjevil žádný problém. Ani u nás na radnici, ani na policii si na ně nikdo nestěžoval. Jsou velmi klidní, velmi slušní, nikoho neobtěžují. Jediný problém je, že se vždy po ránu shromažďují u policejní stanice. Ten obrázek sta nebo dvou set lidí kolem budovy nemusí být pěkný. Ale kolem poledne je už prostor prázdný. Většinou jdou do ubytoven, které jsme jim přidělili, nebo odjíždějí.

Řecko na tom není dnes právě dobře. Dokáže se o prchající lidi postarat?

Samozřejmě se snažíme těmto lidem pomoci, jak můžeme. Ale chci do Evropy vzkázat, že to je problém i ostatních evropských zemí. Pokud zbytek Evropy nepomůže Řecku a Itálii, bude to pak čistě problém jen Evropy. Nikdo z těch uprchlíků nechce zůstat tady v Řecku. V případě, že nám Evropa teď nepomůže, bude za dva roky řešit ještě větší problém než dnes.

Jak vnímáte zprávy médií o tom, že u vás není bezpečno a že už u vás není dobré místo pro trávení dovolené?

Jako starosta Kosu mohu všechny, kteří pomýšlejí o strávení dovolené u nás, ujistit, že Kos je pěkné, bezpečné a historické místo. S čistými plážemi. Nejenom v létě, ale i v zimě se tu dá strávit hezká dovolená.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme