Europol bude na sociálních sítích blokovat účty Islámského státu

Europol se chystá vytvořit nový tým, který se zaměří na identifikaci a blokování účtů na sociálních sítích používaných členy nebo příznivci radikální organizace Islámský stát. Informoval o tom dnes britský list The Guardian. Evropský policejní úřad bude od 1. července, kdy nový tým zahájí svou činnost, úzce spolupracovat s několika sociálními sítěmi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sociální síť Twitter (ilustrační foto)

Sociální síť Twitter (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Cílem je dosáhnout zablokování účtů spojených s islamistickými radikály do dvou hodin od jejich nalezení. Podle odborníka na sociální sítě Petra Koubského není samotný proces identifikace a blokování složitý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak můžou být opatření Europolu účinná v boji proti propagandě Islámského státu, se odborníka na sociální sítě Petra Koubského ptal Vladimír Kroc

„Vyhledávání se dá zařídit víceméně automaticky, počítač hledá klíčová slova. Když jste s provozovatelem sociální sítě předem dohodnuti, což Europol, předpokládám, bude, tak na výzvu dovede účet okamžitě zablokovat,“ vysvětlil.

Opatření ale přesto podle něj nebude účinné. „Stejně rychle jako účty dokážete blokovat, tak druhá strana je dokáže vytvářet. Je to sisyfovská práce.“

Dalším problém by údajně mohl představovat běžný „šum“ na sociálních sítích. „Lidé, kteří jsou jinak zcela normální a povídají si o této problematice - kde bude hranice takového blokování?“ položil řečnickou otázku Petr Koubský.

Podle odborníka na extremismus Aarona Zelina z organizace Washington Institute slouží třeba Twitter pouze k přilákání pozornosti potenciálních rekrutů. Přímá konverzace pak probíhá spíše přes programy Skype či WhatsApp.

Americká organizace Brookings Institution odhaduje počet twitterových účtů radikálů napojených na Islámský stát až na 90 000.

Vladimír Kroc Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme