USA špehovaly tři poslední prezidenty Francie, uvádí francouzská média

Americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) špehovala nejméně v letech 2006 až 2012 tři poslední francouzské prezidenty, kterými byli Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy a François Hollande, tvrdí to francouzská média s odvoláním na dokumenty portálu Wikileaks. Informace měly být určeny pro americké zpravodajské služby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy a současný prezident François Hollande

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy a současný prezident François Hollande | Zdroj: Reuters

Dokumenty získané serverem byly vedeny jako přísně tajné. Jejich obsahem je především pět zpráv bezpečnostní agentury o zachycených komunikacích francouzských politiků.

Podle týdeníku L´Express Američané nešpehovali jen prezidenty, ale i francouzské ministry, vysoké úředníky, zákonodárce a diplomaty.

Bílý dům v noci na dnešek agentuře AFP řekl, že komunikaci francouzského prezidenta nesleduje a nehodlá sledovat. Washington ale neupřesnil, jestli prezidenty nesledoval v minulosti.

Prezident Hollande svolal na středu dopoledne mimořádnou schůzku obranné rady státu, která má vyhodnotit povahu informací zveřejněných v tisku a rozhodnout o tom, jakou formu protestu proti jednání Američanů zvolit.

Už dříve vyšlo podobně najevo, že NSA sledovala komunikaci německých představitelů včetně kancléřky Angely Merkelové.

Informace o těchto tajných monitorovacích programech USA postupně zveřejňuje v posledních letech bývalý spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden.

Na základě odhalení prezident Barack Obama slíbil zreformovat NSA. Americký Senát začátkem měsíce po bouřlivé debatě schválil zákon, který omezuje hromadný sběr dat o telefonní komunikaci mezi tajnými službami.

Data budou nově namísto NSA shromažďovat a uchovávat telekomunikační firmy a NSA do nich bude moci nahlížet jen se svolením soudu.

ČTK, Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme