Na norský ostrov Utoya se vrací letní tábor. Od útoku uplynuly čtyři roky

Norský ostrov Utoya se stal symbolem jedné z největších tragédií v historii této severské země. Na letní tábor sociálně demokratické Strany práce zaútočil před čtyřmi lety pravicový extremista Anders Breivik a zavraždil tam 69 lidí. Pořadatelé letního kempu ale chtějí, aby ostrov namísto smutných vzpomínek, patřil zase hlavně mladým lidem. A tak je na Utoyu zvou znovu po čtyřleté pauze. Možná proto teď na letní tábor míří největší počet účastníků v jeho historii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Od útoků na norském ostrově Utöya, při kterých zemřelo 69 lidí, uplynuly čtyři roky

Od útoků na norském ostrově Utöya, při kterých zemřelo 69 lidí, uplynuly čtyři roky | Foto: Pavlína Nečásková | Zdroj: Český rozhlas

Ostrov Utoya je od pevniny vzdálený asi pět minut lodí. Nejezdí k němu žádné veřejné spoje a z dálky vypadá opuštěno. To se ale brzy změní, dorazit by na něj měla tisícovka lidí.

„Je to důkaz toho, že se lidé v Norsku nenechají zastrašit nějakým zbabělým teroristickým útokem,“ řekl vedoucí mládežnického křídla strany Mani Hussaini.

Vrátit kemp na Utoyu bylo podle něj v plánu od začátku. Řada budov musela po útoku projít kompletní rekonstrukcí. Některá místa zůstala ale stejná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na norský ostrov Utoya se vrací dětský tábor. Míří na něj největší počet účastníků v jeho historii

„Je to tahle kavárna. Uvnitř jsou na dřevěných zdech stále díry od střelby. Pro veřejnost je místo uzavřené. Dovnitř smí jen ti, kteří zde ztratili své blízké. Zatím přemýšlíme, jak s ním budeme dál nakládat,“ popsala Ragnhild z mládežnického křídla strany.

Kousek od hlavního stanoviště stojí strom ozdobený barevnými papírky. Na něm visí vzkazy, které účastníci tábora napsali zesnulým přátelům. Stojí na nich například: „Krok po kroku získáme zpět náš ostrov.“

„Naším cílem je, aby tábor začal zase fungovat i přes to všechno, co se tady stalo. Proto tato památná místa, pomník, nové budovy, to jsou všechno důležité kroky v tomto procesu,“ vysvětlila Ragnhild.

Památník věnovaný obětem je kovový kruh, do kterého jsou vyryta jména zesnulých společně s věkem. Není jich tam ještě přesně 69, protože rodiny některých obětí nejsou na tento krok prý zatím připraveny.

Místo pro památník našel otec oběti

Památník visí uprostřed lesa v cípu ostrova. „To místo našel muž, který při útocích přišel o svou dceru. Procházel se sám po ostrově, až došel sem. Žádná z těch strašných událostí se tady nestala a místo se před tím k ničemu neužívalo, takže to splnilo veškerá stanovená kritéria,“ uvedla Ragnhild.

Pořadatelé tábora by si přáli, aby památník sloužil jako místo k rozjímání. Podle Maniho Hussainii počítají s tím, že některým účastníkům tábor oživí vzpomínky.

„Úzce spolupracujeme s řadou odborníků a terapeutů, kteří nám radí, jak zvládnout takové situace. Pokud bude potřeba, budou k dispozici lidé, se kterými si účastníci mohou kdykoliv promluvit. Spolupracujeme také s policií, chceme, aby se tady všichni cítili bezpečně,“ dodal Hussaini.

Po celé čtyři dny budou na tábor dohlížet policisté. Zatímco během roku je ostrov dostupný komukoliv, nyní tam veřejnost nesmí. Bezpečnostní kontroly čekají u vstupu na ostrov i účastníky tábora.

Grafický PROFIL o útoku norského teroristy Anderse Breivika, který 22. července 2011 zastřelil na ostrově Utöya 69 lidí | Foto: ČTK

Od útoků na norském ostrově Utöya, při kterých zemřelo 69 lidí, uplynuly čtyři roky | Foto: Pavlína Nečásková

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme