Nizozemsko má možná části rakety, která údajně sestřelila let MH17

Mezinárodní tým, objasňující loňské zřícení malajsijského boeingu nad východní Ukrajinou, nalezl v troskách úlomky, které by mohly pocházet ze střely vyrobené v Rusku. Zřejmě jde o části protiletadlového systému Buk. Tvrdí to nizozemská prokuratura, která v čele vyšetřování stojí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trosky malajsijského letounu MH17

Trosky malajsijského letounu MH17 | Zdroj: Reuters

Ukrajina i většina západních expertů je přesvědčena, že letoun sestřelili proruští separatisté. Ti to ale odmítají a vinu připisují ukrajinské armádě.

Tragédii loni v červenci nepřežilo všech 298 lidí, kteří na palubě malajsijského boeingu cestovali z Amsterodamu do Kuala Lumpuru. Většinu cestujících tvořili Nizozemci.

Podle Kyjeva a velké části západních odborníků zničila stroj raketa země-vzduch odpálená z území kontrolovaného proruskými separatisty. Ti měli podle některých svědectví k dispozici protiletadlový systém Buk z Ruska.

Moskva ovšem tvrdí, že letoun mohl být zasažen raketou vzduch-vzduch, kterou odpálil ukrajinský bojový letoun. Podle jiné ruské verze byl stroj zasažen raketou vystřelenou z ukrajinských pozemních baterií.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov před týdnem kritizoval Nizozemsko kvůli pomalému vyšetřování. Stalo se tak jen několik dní poté, co Moskva v Radě bezpečnosti OSN vetovala návrh na zřízení mezinárodního tribunálu pro vyšetření tohoto leteckého neštěstí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme