Šance na vládní koalici v Turecku padají, premiér vrátí mandát k vytvoření vlády

Turecký premiér Ahmet Davutoğlu vrátí mandát k vytvoření nové vlády. Zřejmě poslední šance na koaliční kabinet tak padá a volby se budou opakovat. Země není schopná se na nové vládě dohodnout ve chvíli, kdy takzvaný Islámský stát stupňuje protitureckou propagandu. Na nejnovější videonahrávce vyzývá k dobytí Istanbulu a sesazení prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana, kterého nazývá bezvěrcem a zrádcem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký premiér Ahmet Davutoğlu nedokázal vytvořit koaliční kabinet. Proto vrátí (ilustrační foto)

Turecký premiér Ahmet Davutoğlu nedokázal vytvořit koaliční kabinet. Proto vrátí (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„Respektuji rozhodnutí opozičních vůdců. Po konzultacích posledního vývoje s vedením naší strany AKP se ale teď setkám s prezidentem, a pokud to bude nutné, vrátím mu svůj mandát k sestavení kabinetu,“ prohlásil odstupující premiér Ahmet Davutoğlu po pokusu dohodnout se s nacionalistickou stranou MHP.

Přehrát

00:00 / 00:00

Turecký premiér vrátí mandát k sestavení vlády, nedohodl se na koalici s nacionalistickou stranou MHP

Od začátku to vypadalo, že ten, kdo se nechce dohodnout, je samotná vítězná strana AKP, která v letošních červnových volbách sice zvítězila, ale ne s takovým náskokem. Po 12 letech tak ztratila parlamentní většinu.

Zřejmě hned po vyhlášení výsledků proto zaujala strategii, že bude lepší pokusit se v opakovaných volbách získat více hlasů, než jít do koalice s jednou z opozičních stran.

Ten, kdo na stranu AKP nejvíce tlačí, aby do žádné koalice nešla, je zřejmě prezident Erdoğan, který je jejím zakladatelem. Poté, co se stal prezidentem, z pozice šéfa strany sice odstoupil, stále má ale velký vliv.

Erdoğan chce posílit pravomoci prezidenta v Turecku, k čemuž potřebuje alespoň 60 procent hlasů v parlamentu, tedy potřebnou většinu k tomu, aby se dala změnit ústava. To je zřejmě důvod, proč chce opakovat volby.

Někteří kritici AKP také tvrdí, že obnovený konflikt s Kurdy, tedy s Kurdskou stranou pracujících, je účelová věc a strana se tím snaží dostat ultranacionalistické hlasy, které by v případě dalších voleb získaly jiné strany.

Opakování voleb ale není zatím jisté. Podle ústavních zvyklostí by teď měl prezident pověřit šéfa druhé nejsilnější strany, Republikánské lidové strany (CHP), aby se pokusil sestavit vládu. Mezi stranami jsou ale velké neshody, takže pravděpodobnost, že by se to podařilo, je velmi malá.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme