Do Pirea připlul trajekt s tisíci běženců, většina z nich v Řecku zůstat nechce

Do Atén dorazil obří trajekt se 2,5 tisíci běženců na palubě. Loď vyplula večer z ostrova Kos. Tamní uprchlická centra jsou totiž už několik týdnů přeplněná. Ostrov si tak dočasně oddechne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plavidlo Eleftherios Venizelos veze běžence do Atén (archivní foto)

Plavidlo Eleftherios Venizelos veze běžence do Atén (archivní foto) | Zdroj: Reuters

Osud uprchlíků na pevnině je zatím nejistý, naprostá většina z nich totiž v Řecku nechce zůstávat. Dočasné útočiště najdou v novém uprchlickém centru přímo v Aténách.

Středisko má ale kapacitu jen 700 lidí, přičemž na palubě trajektu je běženců třikrát tolik. Několik set běženců se na plavidlo nalodilo ještě na dalších ostrovech. Nejasnosti provázely i samotnou cestu trajektu.

Loď měla původně směřovat na sever do Soluně, odkud měli běženci pokračovat dál do Evropy. Úřady ale nařídily změnu trasy.

150 běženců na palubě totiž podle deníku To Vima nemělo vyřízené potřebné cestovní dokumenty. Loď proto musela zamířit do Atén, kde je imigrační úřad.

Ostrovy zůstávají vstupní branou

Běženci míří hlavně na ostrovy jako je Kos, kde jsou však kvůli nedostatkům kapacit nevyhovující podmínky. To vyvolalo třeba právě na Kosu mezi běženci nepokoje.

V ulicích to sice turisté nepoznají, ale řecká vláda ale dlouhodobě žádá o pomoc další evropské země.

Ministr pro civilní ochranu Janis Panusis včera řekl, že narůstající počet uprchlíků je pro Řecko pomalu hořící roznětka bomby, pokud Evropská unie nezasáhne.

Jen za minulý týden do Řecka dorazilo 20 tisíc běženců. Drtivá většina z nich jsou Syřané prchající před válkou v zemi, takže podle očekávání většina z nich zřejmě získá uprchlický status.

Trasa Kos - Lesbos - Atény | Foto: Český rozhlas

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme