Šéf řecké opozice Meimarakis se pokusí sestavit novou vládu. Má na to tři dny

Předseda řecké opoziční strany Nová demokracie Evangelos Meimarakis se pokusí sestavit novou vládu. Mandát dostal od prezidenta Prokopise Pavlopulose, pověření mu přišlo po půlnoci elektronickou poštou. Předseda vládní Syrizy Alexis Tsipras ve čtvrtek podal demisi a požádal prezidenta o uspořádání předčasných voleb v nejkratší možné lhůtě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vůdce řecké Nové demokracie Evangelos Meimarakis chce od prezidenta získat mandát k vytvoření vlády

Vůdce řecké Nové demokracie Evangelos Meimarakis chce od prezidenta získat mandát k vytvoření vlády | Zdroj: Reuters

Vůdce opoziční Nové demokracie Evangelos Meimarakis se ještě dnes dopoledne osobně sešel s prezidentem Prokopisem Pavlopulosem.

„Jako vůdce budoucí většinové strany považuji za svou politickou povinnost a odpovědnost vyčerpat všechny možnosti, které nám dává stávající parlament, abychom měli představu o tom, co se dá dělat po příštích volbách,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nad možnostmi dalšího politického vývoje v Řecku se zamýšlel komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák

Strana Nová demokracie skončila v lednových volbách druhá za levicovou Syrizou. Podle parlamentní matematiky má ale její vůdce Evangelos Meimarakis k vytvoření nové vlády malé šance.

Nejpravděpodobnější možností tak zůstávají mimořádné volby.

„Lídr pravicové strany Nová demokracie se bude tři dny snažit přesvědčit další politické lídry, včetně odstupujícího premiéra Tsiprase, který podal demisi. Je ale zřejmé, že se nepodaří vytvořit koaliční vládu, protože na to nebudou stačit poslanecká křesla. Podle všeho se Řecko opět chystá k volbám,“ vysvětluje spolupracovnice Českého rozhlasu v Řecku Soňa Dorňáková Stamu.

Řecká vládní Syriza se rozpadla, 25 zákonodárců založí novou stranu

Číst článek

Vůdce opoziční Nové demokracie Evangelos Meimarakis se dnes dopoledne sešel s prezidentem Prokopisem Pavlopulosem | Foto: Reuters

Pokud Meimarakis skutečně neuspěje, předpokládá se, že prezident jmenuje úřednickou vládu, která zemi do předčasných voleb povede.

Podle řeckých médií by se mohly konat 20. září, termín ale stanoví hlava státu. Dalším z možných termínů je také 27. září. Úřednický kabinet má pak podle ústavy do té doby řídit předsedkyně Nejvyššího soudu.

Tsiprasova vláda podává demisi, Řecko čekají další předčasné volby

Číst článek

Řecký premiér Alexis Tsipras podal demisi ve čtvrtek. Vyjednáním podmínek nového záchranného programu podle něj vláda vyčerpala svůj mandát a Řekové teď musí znovu rozhodnout, kdo má zemi vést dál.

„Drazí Řekové. Bojovali jsme za to, abychom zůstali věrní našim slibům. Vyjednávali jsme tvrdě, vytrvale a dlouho. Stáli jsme proti nátlaku a vydírán. Ale z řecké otázky jsme udělali otázku mezinárodní," řekl Tsipras.

Řecký premiér Alexis Tsipras | Foto: Reuters

Důvodem jeho rezignace je zřejmě také to, že ztratil podporu ve vlastní straně Syriza. Záchranný balíček proto museli podpořit opoziční poslanci.

Tříletý záchranný program přinese Řecku 86 miliard eur, tedy přibližně 2,3 bilionu korun.

Štěpán Sedláček, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme