Maďarská policie už migranty nepouští do vlaků ani na Východní nádraží

Na Východním nádraží v Budapešti vládne napětí. Policie na rozdíl od včerejška nenechává uprchlíky nastoupit do vlaků směřujících na západ. Úřady kvůli tomu nádraží asi na dvě hodiny zcela uzavřely. Před polednem ho opět otevřely, ale ne pro migranty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Migranti protestují proti uzavření Východního nádraží v Budapešti

Migranti protestují proti uzavření Východního nádraží v Budapešti | Zdroj: Reuters

Před uzavřeným nádražím dopoledne demonstrovaly stovky běženců. Skandovali "Německo, Německo" a žádali, aby jim úřady povolily nástup do vlaků mířících do této země.

Podle vyjádření mluvčího vlády Zoltána Kovacse nechaly maďarské úřady nádraží zavřít proto, aby dodržely zákony EU. Cizinci při vstupu do schengenského prostoru musí mít platné pasy a víza.

Stovky uprchlíků, kteří stáli dlouhé hodiny ve frontě na lístky, nechápou, proč nemůžou odcestovat do Vídně či Mnichova, když včera je do těchto vlaků pouštěli i bez víz či pasu.

OBRAZEM: Uprchlíci se v Budapešti zabydleli, čekali na vpuštění do vlaků

Číst článek

Ráno nejdříve dráhy nepřistavily rychlík do Mnichova, takže se běženci snažili dostat do jakéhokoli vlaku, který přistavený byl. Vznikla chaotická situace, protože vyšlo najevo, že policie dnes ráno v postupu vůči běžencům přitvrdila.

Po deváté hodině ráno pak bylo celé nádraží uzavřeno a policie během několika desítek minut všechny lidi vytlačila ven. Nenarazila přitom na odpor, menší bitka se strhla mezi samotnými uprchlíky.

Do Rakouska dorazilo z Maďarska kolem 3650 uprchlíků, většina míří do Německa

Číst článek

Před jedenáctou hodinou nádraží opět otevřeli, migranty ale dovnitř nepouštějí. Před hlavním vchodem, kde teď postává asi 400 až 500 běženců, se vystřídala i policejní jednotka. Ta nová má helmy a slzný plyn.

Gregor Martin Papucsek, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme