Šokující fotografie utonulého syrského chlapečka obletěly svět

Ve světových médiích se objevily smutné fotografie utonulého syrského chlapečka. Podle tureckých úřadů mu byly teprve tři roky a spolu s ním přišly o život ještě další čtyři děti a asi desítka Syřanů, kteří se pokusili přeplavit se z tureckého pobřeží na řecký ostrov Kos.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Západ slunce, moře, ostrov

Západ slunce, moře, ostrov | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

První hodiny po zveřejnění fotek mrtvého chlapečka na turecké pláži tyto záběry zaplnily sociální sítě.

Jak píše britský Guardian, média prostřednictvím šokujících snímků upozorňují na to, že zatímco se evropští politici dohadují o přístupu k migrační vlně, lidé, kteří prchají před válkou, umírají.

Přehrát

00:00 / 00:00

O fotografii 3letého chlapce, který se utopil během plavby z Turecka na řecký ostrov Kos, mluví fotograf Antonín Kratochvíl

List Independent kritizuje britského premiéra Davida Camerona za to, že odmítá přijmout další uprchlíky z blízkovýchodních zemí.

Podle Camerona lze krizi řešit jen stabilizací poměrů na Blízkém východě. Jeho oponenti ale zdůrazňují, že než se to stane, je třeba uprchlíkům pomoci.

„Fotografie je upřímná. Někdo říká, že je zfalšovaná. Já si myslím, že není. Podobné fotografie už jsem viděl ve vietnamské válce, které pohnuly veřejným míněním. To opravdu pohnulo lidmi a možná, že to pomohlo ukončit válku,“ říká fotograf Antonín Kratochvil.

Tříletý chlapec se utopil se svým jen o málo starším bratrem a matkou během plavby z Turecka na řecký ostrov Kos. Rodina se snažila dostat z poničeného syrského města Kobani do Kanady. Pohled na mrtvé tělo dítěte ležící na písčité pláži vyvolal silné emoce.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme