V Röszke na maďarsko-srbské hranici táboří migranti nadivoko v polích

Maďarská policie posílá stovky mužů na jih země na srbskou hranici, kterou se snaží každým dnem překročit tisíce uprchlíků. Nejvíce lidí je u hraničního přechodu Röszke, kudy vede železniční trať z Bělehradu do Budapešti. Mezi kukuřičnými poli tu vznikl improvizovaný tábor migrantů, který policie obklíčila. Situace je tam dramatická i přesto, že na místo už dorazila humanitární pomoc, na které se podílí i české nevládní organizace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Migranti v Röszke na maďarsko-srbské hranici

Migranti v Röszke na maďarsko-srbské hranici | Foto: Ľubomír Smatana

Největší uprchlický tábor je postavený nadivoko, migranti se usadili hned vedle kolejí dva kilometry od hranice.

Situace je velice nepřehledná, protože na místě jsou další dva uprchlické tábory. Jeden je přímo u hranice a je plný, takže do něho běžence nepouštějí, a 300 metrů od něj je další tábor, který je ale naopak poloprázdný. Podél kolejí navíc přicházejí neustále další lidé.

Jakmile se skupina uprchlíků pohne nějakým směrem, ostatní vylézají ze stanů, nasazují batohy a chtějí se k nim přidat. Podle reportéra ČRo je na 1000 až 1500 uprchlíků policistů evidentně málo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tisíce uprchlíků se stále snaží proniknout ze Srbska do Maďarska. Mezi poli na hranici spontánně vznikl jejich tábor. Více zvláštní zpravodaj L. Smatana

„Děláme cokoliv, co je potřeba a kde nám řeknou. Poskytují tu také lékařskou péči,“ popisuje Aneta Říkalová z Diecezní charity v Brně.

Podle ní jsou také potřeba přikrývky a spacáky, protože v noci je chladno a lidé v uprchlickém táboře spí na zemi.

„Lidé se tu mění. Ti, co tu byli včera, už tady nejsou. Přicházejí stále noví,“ dodává. Uprchlíky prý odvážejí do táborů, ale hodně lidí odchází samo pěšky.

Z Damašku doputovala Rufajda s dcerami až do Budapešti, nyní čeká na místo ve vlaku do Vídně

Číst článek

„Včera tady byla strašně velká skupina v polích. Kvůli policistům se sem báli jít, nějak se jim snažili proklouznout a odešli. Teď jsou na cestě pěšky do Budapešti,“ říká Aneta.

Policie chce některé z migrantů naložit do autobusů a odvézt je pravděpodobně do uprchlického tábora. U autobusu je tlačenice, policisté pouští především matky s dětmi. Všichni se dovnitř ale nedostanou.

Migranti v Röszke na maďarsko-srbské hranici - díra v plotě | Foto: Ľubomír Smatana

Jeden z urostlých mužů zákona nekompromisně strká do davu, proti mohutnému tlaku se ale jemně jednat ani nedá.

Situace na místě se od rána nezměnila a podle pozorování reportéra ČRo to tak zřejmě ještě dlouho zůstane.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme