Ukrajinská pilotka Savčenková před ruským soudem odmítla vinu za smrt ruských novinářů

V ruském Doněcku začala hlavní část procesu s ukrajinskou pilotkou Naděždou Savčenkovou. Ta je podle obžaloby odpovědná za smrt dvou ruských novinářů na východní Ukrajině. Za to jí v Rusku hrozí až 25 let vězení. Savčenková vinu popírá, proces je podle ní politický.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nadija Savčenková

Nadija Savčenková | Zdroj: Reuters

Soud nejprve odmítl žádost obhajoby Savčenkové, aby se případ vrátil k došetření generální prokuratuře. Prokurátor také požádal o výměnu advokátů Savčenkové, kteří podle jeho mínění porušují práva obviněné, a to především svými protichůdnými návrhy. To ale soud také zamítl.

Sama Savčenková následně obvinila Rusko z pokrytectví. Poté, co si vyslechla obvinění ze smrti dvou ruských novinářů, řekla, že jde o politický proces. Savčenková necítí žádnou vinu, kvůli tomu také požádala o prověrku na detektoru lži.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proces s ukrajinskou pilotkou Naděždou Savčenkovou sledoval zpravodaj Martin Dorazín

Mimo jiné vyzvala soud, aby definoval její statut. Podle své výpovědi byla zajata a unesena do Ruska. Zároveň je poslankyní parlamentního shromáždění Rady Evropy a má mít imunitu. Rusko jí ale nepřiznalo ani statut válečné zajatkyně, ani poslankyně.

Podle ruského prokurátora měla Savčenková 17. července minulého roku navést smrtící střely na ruské novináře. Hrozí jí za to až 25 let vězení. Ukrajinská důstojnice jakoukoli souvislost s jejich smrtí od počátku popírá.

Její advokát trvá na tom, že k tragédii došlo až poté, co Savčenkovou zajali proruští separatisté a předali ji ruským úřadům. Obžaloba uvádí, že Savčenková sama nelegálně překročila ruskou státní hranici.

Soud bude pokračovat 29. září výslechem obviněné.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme