Řecký premiér Tsipras složil přísahu, chce bojovat s korupcí i snížit dluh

Řecký prezident Prokopis Pavlopulos pověřil vítěze voleb Alexise Tsiprase složením nové vlády. Šéf Syrizy poté složil přísahu a stal se staronovým premiérem. Syriza s náskokem více než sedmi procent zvítězila v předčasných volbách, ve kterých získala 35,5 procenta odevzdaných hlasů. Tsipras slibuje boj s korupcí, Evropu pak vyzval ke společnému řešení uprchlické krize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Staronový řecký premiér Alexis Tsipras složil přísahu

Staronový řecký premiér Alexis Tsipras složil přísahu | Zdroj: Reuters

Tsipras složil přísahu v prezidentském paláci po vyjednávání o podobě nové vlády a stejně jako už letos v lednu ji vytvoří s Nezávislými Řeky.

Jak staronový premiér prohlásil, Řekové mu dali jasný mandát, aby společně pokročili v hlubokých škrtech a reformách a dostali zemi z krize.

Napravit chce i důvěru obyvatel v soudní systém. Podle domácích médií je nutné i co nejrychlejší obnovení stability ekonomiky i bankovního systému a také posílení pozic získaných při vyjednávání s mezinárodními věřiteli.

Alexis Tsipras se svou vládou podal demisi 20. srpna poté, co se s věřiteli dohodl na podmínkách nového záchranného programu.

Předčasné volby vypsal s tím, že potřebuje silný mandát, aby mohl realizovat reformy a úsporná opatření, jejichž zavedení muselo Řecko slíbit výměnou za schválení záchranného programu. Syriza se pak stala terčem kritiky veřejnosti za porušení slibů.

Předběžné výsledky parlamentních voleb v Řecku | Foto: ČTK

Robert Mikoláš, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme