Povstalci vykazují z Donbasu humanitární organizace. 'Provinil' se i Člověk v tísni

Proruští separatisté podle OSN vykázali z Donbasu humanitární organizace. Některé musejí opustit oblast Luhansku už dnes, další mají čas do soboty. Ohrožené jsou i humanitární operace v sousedním Doněcku. Mezi vykázanými je i česká organizace Člověk v tísni. Podle separatistů hrubě porušila podmínky akreditace v Luhansku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Člověk v tísni zahájil novou etapu prostoru Langhans v centru Prahy

Člověk v tísni zahájil novou etapu prostoru Langhans v centru Prahy | Foto: Člověk v tísni

O vykázání Člověka v tísni informovala agentura TASS s odvoláním na „vicepremiéra“ separatistické vlády v Luhansku Vasilije Nikitina.

Česká organizace přišla o akreditaci, protože prý „hrubě porušila podmínky“ separatistů.

„Žádné oficiální vyrozumění nemáme, takže tím pádem nemáme ani žádnou informaci o tom, jaká pravidla bychom měli porušit. My jsme přesvědčeni, že jsme naplnili podmínky pro udělení akreditace. Pracujeme tam víc než rok,“ uvedl ředitel společnosti Člověk v tísni Šimon Pánek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O činnosti společnosti Člověk v tísni v oblasti Luhansku mluvil její ředitel Šimon Pánek

„Vím o tom, že se nás na místě zastávali starostové, kteří dávali dobrozdání, že pracujeme dobře a pomáháme místním,“ dodal mluvčí organizace Tomáš Urban.

Člověk v tísni není zdaleka jediný, kdo byl takto postižen. Z jedenácti humanitárních organizací působících v Luhansku jich bylo vykázáno deset.

„Pokud deset renomovaných organizací ze světa, včetně agentur OSN, hrubě porušuje nějaká pravidla a pouze jedna vyhoví, vypadá to přinejmenším podivně. Takže bych řekl, že problém může být spíš na druhé straně,“ myslí si Pánek.

Ještě tento týden musel Luhansk opustit například tým z Lékařů bez hranic. Tajná policie prý v jeho skladech odhalila podezřelá psychofarmaka. Podle ředitele české pobočky Lékařů bez hranic Pavla Grubera jsou obvinění nesmyslná.

„Jsou to standardní psychotropní látky schválené Světovou zdravotnickou organizací, které se používají k léčbě psychických problémů. Ve velké části našich programů je vlastně mentální podpora. Takže je to standardně schválené léčivo, o kterém oni věděli,“ vysvětlil.

Jedinou nevládní organizací, která akreditaci obdržela, je Mezinárodní výbor Červeného kříže. Jeho pracovníci prý dokázali operativně napravit odhalené problémy.

Nerozdělená pomoc

Na pozastavení práce humanitárních organizací upozornil už včera v New Yorku šéf humanitárních operací OSN Stephen O'Brien.

Doněcká a Luhanská oblast jsou vážně poničené válkou, mnoho rodin žije v provizorních přístřeších a v obavách z blížící se zimy. V bojích, které propukly loni v dubnu, zahynulo kolem 8000 lidí, statisíce obyvatel Donbasu uprchly před ostřelováním do Ruska nebo do ukrajinského vnitrozemí.
Zdroj: ČTK

Luhanští povstalci podle něj vyzvali humanitární organizace, aby dnes a v sobotu oblast opustily.

O'Brien řekl, že v důsledku tohoto opatření zůstává v regionu 16 tisíc tun nerozdělené pomoci včetně potravin, stanů a předmětů denní potřeby.

„Tady je další možný důvod k vykázání humanitárních organizací. Že by někdo z těch samopalníků, kteří takzvané republice vládnou, mohl chtít toto všechno rozdělovat nebo dokonce rozprodávat sám. Další věcí je, že jakákoli zahraniční přítomnost lidí, kteří jsou nezávislí na Moskvě, je pro Donbas nepřijatelná,“ míní komentátor ČRo Libor Dvořák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Deset humanitárních organizací bylo vykázáno z Luhansku. Podle separatistických úřadů měly porušit podmínky akreditace. Téma rozebral komentátor ČRo Libor Dvořák

Ohroženy jsou i humanitární operace v sousední Doněcké oblasti, jejíž část separatisté rovněž ovládají. Podle O'Briena oznámili, že činnost OSN v Doněcké oblasti je pozastavena. Zákaz humanitárních operací označil za „příkré porušení mezinárodního humanitárního práva“.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme