Nobelova cena pro Alexijevičovou se v Bělorusku neoslavuje

Bělorusko má první Nobelovu cenu za literaturu. Získala ji spisovatelka Světlana Alexijevičová, která zaujala porotu svými kronikami o životě lidí v bývalém Sovětském svazu. V Minsku, kde se v neděli konají prezidentské volby, se ale o udělení ceny příliš nemluví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Laureátka Nobelovy ceny za literaturu Světlana Alexijevičová se před svým bytem setkala s novináři

Laureátka Nobelovy ceny za literaturu Světlana Alexijevičová se před svým bytem setkala s novináři | Zdroj: Reuters

Začíná hlavní večerní zpravodajská relace běloruské státní televize. Na úvod přichází informace, že prezident Alexandr Lukašenko rozdával medaile zasloužilým občanům.

Reportáž je z velké části vlastně dlouhým sestřihem projevu muže, který v Bělorusku vládne už více než 20 let. Následuje anketa o tom, jak jsou občané nespokojení s opozičními kandidáty a kandidátkami.

Teprve pak, někde uprostřed relace, se diváci dozvědí, že jejich spoluobčanka dostala Nobelovu cenu za literaturu. Informace čtená ze studia trvá přesně 22 sekund.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nobelova cena pro spisovatelku Alexijevičovou se v Bělorusku neoslavuje, zjistil zpravodaj ČRo Vít Pohanka

Pak následují podstatně delší reportáže o tom, co jiného se v zemi prezidenta Lukašenka podařilo.

Přinejmenším některé soukromé rozhlasové stanice ale o Nobelově ceně pro Světlanu Alexijevičovou vysílaly víc.

Ona sama nicméně prezidenta v neděli volit nepůjde. „Myslím, že víme, kdo vyhraje. Vyhraje vůdce a ten je známý, protože se národ vylekal z války a toho, co se stalo na Ukrajině,“ vysvětlila Alexijevičová.

Uvedla to na krátkém setkání s novináři před panelovým domem v centru Minsku, kde stále bydlí. Podle mezinárodních médií tak shrnula pocit apatie, který oponenty Alexandra Lukašenka ovládá.

Když po volbách nebudou represe, zrušíme sankce, vzkazuje EU do Minsku

Číst článek

Přístup opozice do médií je minimální a většina běloruských voličů dala zatím vždy od roku 1994 přednost Lukašenkově autoritářské vládě před nejistotou pluralitní demokracie.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme