Jih Evropy zasáhly přívalové deště, Itálie hlásí mrtvé, Chorvatsko potopené lodě

Pět lidí zemřelo v Itálii kvůli přívalovým dešťům. Silnice jsou zaplavené vodou a lijáky způsobily také mohutné sesuvy půdy. Silné bouře dorazily také do Bosny a Hercegoviny a Chorvatska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Italský policista hlídkuje u stavení postiženého záplavou v Beneventu

Italský policista hlídkuje u stavení postiženého záplavou v Beneventu | Zdroj: ČTK

V jižní části Itálie nařídily tamní úřady nejvyšší pohotovost. Voda se tam vylila do ulic, zaplavila obchody a sklepy. Na mnoha místech došlo kvůli lijákům k sesuvům půdy. Itálie očekává, že během dneška se počasí zlepší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Itálie pociťuje klaimatické změny, konstatovala spolupracovnice ČRo Vědunka Lunardi

Největší škody živel způsobil v neapolské oblasti, v Apulii nebo na Sicílii. Desítky lidí musely být evakuovány, protože proudy bahna dosahovaly až do výšky dvou metrů. Voda poškodila i cennou mozaiku v Pompejích, ale archeologové už pracují na její záchraně.

Itálie už pociťuje klimatické změny. Oteplení mořských vod s sebou nese zintenzivnění srážek v některých obdobích. A současně Itálie doplácí na nedostatečnou péči o vodní toky a přírodu vůbec. Vláda na tyto účely slíbila 9 miliard eur, ale uvolnila jen 50 milionů.

Podle chorvatské televize byly problémy i na pobřeží v okolí Dubrovníku a Šibeniku, kde voda zaplavila historickou knihovnu nebo galerii. Místní říkají, že lijáky byly tak silné, že potápěly rybářské lodě a že v ulicích bylo místy až 10 centimetrů vody.

Úřady v Šibeniku doporučily obyvatelům, aby vodu z kohoutků pili pouze převařenou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bouřky a silné deště zasáhly také Chorvatsko, odkud se přihlásil zvláštní zpravodaj ČRo Robert Mikoláš

Na problémy s vodou se teď chystá chorvatské vnitrozemí - například Karlovac.

Počasí by se ale mělo postupně zlepšovat, a tak všichni doufají, že se nebude opakovat situace z loňska, kdy musely být v Slavonii podél řeky Sávy evakuovány tisíce lidí.

Jih Evropy zasáhly přívalové deště (ilustrační foto) | Foto: Reuters

Iveta Kestřánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme