Němci zakázali zpoplatnění asistované sebevraždy. Nově hrozí až 4 roky vězení

Německo bude trestat zpoplatněnou asistenci při sebevraždě. Kdyby si lékaři chtěli naúčtovat to, že nemocnému pomůžou ukončit život, hrozí jim nově až čtyři roky vězení. Dnes o tom rozhodl Spolkový sněm.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice (ilustrační foto)

Nemocnice (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Nejen z etického hlediska nesmíme podporovat tento sebevražedný byznys,“ obhajovala rozhodnutí sněmu sociálnědemokratická poslankyně Kerstin Grieseová.

Křesťanskodemokratický poslanec Michael Brand zase tvrdí, že pakliže by nebyla zpoplatněná pomoc při sebevraždě trestná, mohli by jejich vykonavatelé vytvářet tlak na umírající, aby k sebevraždě přistoupili.

Samotná asistovaná sebevražda není v Německu trestná, pokud ji takzvaní asistenti, s největší pravděpodobností lékaři, vykonávají z nezištných důvodů. Ve chvíli, kdy k ní přistupují jako k obchodu, už porušují zákon.

Rozdíl mezi asistovanou sebevraždou a eutanazií spočívá v tom, že při eutanázií ukončuje život druhá osoba, zatímco v druhém případě to dělá sebevrah a asistující osoba mu pomáhá třeba tak, že připraví jedovatý nápoj.

Na jednání Spolkového sněmu se dnes dostala i otázka eutanazie, která je v Německu ilegální. Zákonodárci její uzákonění striktně odmítli.

V Německu patří otázka eutanazie k citlivým tématům. Během druhé světové války ji nacisté užili na více než 200 tisících lidí s psychickou nebo mentální poruchou.

V Evropě je eutanazie legální v Nizozemsku, v Belgii a v Lucembursku. Asistovanou sebevraždu umožňují zákony ve Švýcarsku, mimo Evropu ji zavedly například Kanada, Kolumbie nebo některé americké státy. V České republice se eutanazie trestá jako vražda.

Pavlína Nečásková, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme