Katalánsko dál usiluje o nezávislost. Regionální parlament žádá oddělení od Španělska

Katalánsko dnes udělalo další krok k vyhlášení nezávislosti na Španělsku. Regionální parlament přijal rezoluci, ve které požaduje oddělení této oblasti od zbytku země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Katalánsko, katalánská separatistická vlajka (ilustrační foto)

Katalánsko, katalánská separatistická vlajka (ilustrační foto) | Foto: Simona Bartošová

Rezoluci prosadily v regionálním parlamentu nacionalistické strany Společně pro Ano a levicová Kandidátka lidové jednoty.

Obě uskupení usilují o oddělení Katalánska od zbytku Španělska a od zářijových voleb mají ve 135členném parlamentu většinu 72 křesel.

Podle španělského premiéra Mariana Rajoye ale tato rezoluce nebude mít žádné důsledky. Nechá ji prý navíc prozkoumat ústavním soudem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Katalánsko dál usiluje o nezávislost. Regionální parlament schválil rezoluci o oddělení od Španělska. Podrobnosti doplnil Pavel Novák

Rajoy už dal v minulosti několikrát najevo, že se bude snažit zabránit osamostatnění Katalánska všemi dostupnými prostředky.

Katalánské separatistické strany už oznámily, že pokud s nimi nikdo nebude jednat, tak jsou připraveny vyhlásit v roce 2017 nezávislost jednostranně.

O nezávislosti na Španělsku hlasovali Katalánci na začátku listopadu v neoficiálním referendu, které zorganizovala občanská sdružení. Konání oficiálního referenda totiž zakázal španělský ústavní soud.

Katalánci odpovídali na dvě otázky, a to jestli chtějí vlastní stát a jestli má být tento stát samostatný. Hlasovat přišlo zhruba 37 procent oprávněných voličů. Přibližně 81 procent hlasujících odpovědělo dvakrát ano, a vyslovilo se tak pro nezávislost. Pro setrvání v rámci Španělska hlasovalo necelých 15 procent voličů.

Kataláncům vadí kromě přehlížení jejich národní identity Madridem i to, že vytvářejí pětinu španělského hrubého domácího produktu, ale státní investice v Katalánsku přitom váznou.

Katalánsko | Foto: Český rozhlas

Pavel Novák, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme