Francie zavádí hraniční kontroly, kvůli klimatickému summitu

Francie ode dneška obnovuje kontroly na hranicích. Bojí se o bezpečnost během klimatického summitu. Kontroly se týkají hraničních přechodů s Německem, Itálií, Belgií a dalšími sousedními státy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cestovní pas občana České republiky

Cestovní pas občana České republiky | Foto: Barbora Kmentová

Do zahájení klimatického summitu v Paříži zbývají víc než dva týdny, francouzská vláda ale přistoupila k sérii bezpečnostních opatření už teď. A jedním z nich jsou i kontroly na hranicích.

Každý návštěvník Francie musí na hranicích předložit platný cestovní doklad. Opatření potrvá až do 13. prosince.

Přehrát

00:00 / 00:00

Francie jako pořádající země klimatického summitu zavedla na měsíc kontroly na hranicích. Podrobnosti telefonoval zpravodaj ČRo Jan Šmíd

Země Schengenu mohou zavést hraniční kontroly až na třicet dnů v případě, že je podle nich ohrožena vnitřní bezpečnost země.

Francie přistoupila k podobnému kroku před čtyřmi lety v době konání summitu G20 v Cannes.

Klimatický summit, kterého se zúčastní na 200 delegací z celého světa, budou provázet přísná bezpečnostní opatření i proto, že se očekávají protestní demonstrace aktivistů.

Všechny země mají na konferenci předložit svůj plán na snížení emisí skleníkových plynů. Výsledkem má být dohoda, která bude mnohem přísnější než Kjótský protokol. Cílem je, aby globální teplota nikdy nevzrostla víc než o 2 stupně proti období před průmyslovou revolucí.

Podle francouzského ministra zahraničí Laurenta Fabiuse je možné diskutovat o právní formě, dohoda ale prý musí být závazná, což je postoj celé Evropské unie. Proti tomu jsou ale Spojené státy, které nepodepsaly ani Kjótský protokol.

Konference začíná 30. listopadu v Bourget, na severu Paříže.

Fotbalisté Německa byli kvůli anonymu evakuováni z pařížského hotelu

V době, kdy Francouzi zavádějí přísnější bezpečnostní opatření, francouzská policie evakuovala z Pařížského hotelu německý fotbalový tým. Anonym totiž tvrdil, že v budově je bomba. Vyšetřovatelé na místě ale nic podezřelého zatím nenašli.

Německé fotbalisty, kteří hrají večer v Paříži přátelský zápas proti domácí Francii, zastihla zpráva o bombě v hotelovém fitness centru. Informace je ale prý nezaskočila, opustili posilovnu a odešli na tenisové kurty Roland Garros, které jsou nedaleko hotelu.

Podle deníku Le Parisien zavolal anonym v ranních hodinách a recepčním oznámil, že v budově je nálož. Přivolaná policie hotel vyklidila a uzavřela i okolí, musela být odkloněna i pravidelná linka autobusové dopravy.

Jan Šmíd, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme