Ministři zahraničí V4 a Balkánu v Praze podepsali vznik balkánského fondu

Uprchlická krize nesmí podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) destabilizovat Balkán a rozbít ho. Řekl to po jednání šéfů diplomacií visegrádské čtyřky a balkánských zemí. Státy jako Srbsko, Makedonie nebo Černá Hora usilují o členství v Evropské unii, teď se ale stejně jako osmadvacítka potýkají s náporem uprchlíků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministři zahraničí V4 v Praze jednali se svými protějšky ze západního Balkánu

Ministři zahraničí V4 v Praze jednali se svými protějšky ze západního Balkánu | Zdroj: ČTK

Stabilita Balkánu je podle ministra Zaorálka důležitá nejen pro tento region, ale pro celou Evropu. Pomoci jí má i fond na rozvoj západního Balkánu, jehož vznik dnes ministři v Praze podepsali.

„Očekáváme, že tento fond přispěje podobně jako náš visegrádský fond k tomu, že se stane klíčovým nástrojem regionální spolupráce,“ řekl šéf české diplomacie a doplnil:

„Regionální spolupráce, ekonomická spolupráce, budování infrastruktury, to je zásadní cesta pro překonávání tenzí, napětí, nenávisti a pro to, aby se nikam nevrátilo násilí.“

Fond bude podporovat přeshraniční projekty na Balkáně, přispěly do něj i země Visegrádu.

Za extrémně důležitou pro budoucnost Evropy označil integraci západního Balkánu také místopředseda Evropské komise Frans Timmermans, který se dnešního jednání v Praze rovněž účastnil.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme