Forbes označil Merkelovou za nejmocnější ženu světa, v čele Německa je už 10 let

Německá kancléřka Angela Merkelová je podle časopisu Forbes nejmocnější ženou světa, a to už pět let v řadě. Jakkoliv je možné brát tyto žebříčky s odstupem, jisté je, že v evropské politice má tato 61letá politička rozhodující slovo. Angela Merkelová se stala kancléřkou přesně před deseti lety.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spolková kancléřka Angela Merkelová ve středu obhajovala odvolání fotbalového mezistátního utkání Německo–Holandsko v Hannoveru

Spolková kancléřka Angela Merkelová ve středu obhajovala odvolání fotbalového mezistátního utkání Německo–Holandsko v Hannoveru | Foto: Markus Schreiber | Zdroj: ČTK

Jako politička není Angela Merkelová rázná ani nebouchá do stolu, není typickým lídrem, který by lidi dokázal strhnout a nadchnout pro svou vizi.

Angela Merkelová je politička pečlivě promyšlených a neukvapených kroků. Němci jí přezdívají "Mutti", v překladu "mamka". Tedy někdo, od koho očekávají jistotu a bezpečí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Profesor politologie Herfried Münkler z berlínské Humboldtovy univerzity popisuje politiku kancléřky Angely Merkelové

„Kancléřka Merkelová zosobňuje specificky ženský způsob politiky, který se jí osvědčil mnohem víc než mužský způsob, který stojí více na rázném rozhodování a prosazování. Pokud by muž vládl jejím stylem, bylo by to veřejností vnímáno jako slabost. U Angely Merkelové je to považováno za její silnou stránku," vysvětluje Profesor politologie Herfried Münkler z berlínské Humboldtovy univerzity.

Profesor dodává, že prvních pět let kancléřky bylo klidných, druhá polovina její vlády se ale vyznačuje řadou krizí, zejména na evropské úrovni. „Tyto vnější, evropské výzvy ji postupně proměnily z národní političky v evropskou," doplňuje.

Na krizových evropských summitech se její strategie postupného hledání konsenzu a vytrvalého přesvědčování za cenu minimální ústupků vyplácela. Pro své plány dokázala získat většinu. Německu, i jeho kancléřce, to v Evropě přidalo na významu.

To, že Německo rozšířilo svůj vliv v Evropě, považuje Münkler za nejvýznamnější úspěch Angely Merkelové.

„Nebyl to její úmysl, spíše převzala roli, kterou Německo na základě vnitřního vývoje Evropské unie převzít muselo. Merkelová to udělala způsobem, že to evropští partneři navzdory strašným vzpomínkám na ne příliš pěknou německou historii první poloviny 20. století z velké části akceptovali."

Zleva francouzský prezident François Hollande, německá kancléřka Angela Merkelová a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker před schůzkou k tématu řeckého dluhu, která se konala v Berlíně | Foto: Reuters

Na německé úrovni se podle profesora ovšem ukazují limity jejího politického stylu.

„V současné uprchlické krizi měla mnohem silněji přesvědčovat společnost, že příliv uprchlíků Německo skutečně zvládne. Měla německou společnost zbavit strachu z běženců. Tady platí starý dobrý politický postřeh, že každá doba má svůj vlastní typ úspěšného politika. Může to tedy znamenat, že čas kancléřky Merkelové se chýlí ke konci," dodává.

Stovky trestních oznámení viní kvůli přílivu uprchlíků Merkelovou z velezrady

Číst článek

Němci v současné krizi chtějí vidět rozhodného politika. Popularita kancléřky Angely Merkelové v desátém roce její vlády tedy klesá. Kancléřka Mutti do domácí krizové situace nepasuje, odpor vůči ní probublává i v její vlastní straně CDU.

Rezignace nebo snad svržení kancléřky přesto není v tuto chvíli pravděpodobné, už proto, že ve straně nemá žádného vážného konkurenta.

Pavel Polák, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme