Jsme v tom spolu, říká lídr kapely z Bataclanu. Do Paříže se chtějí vrátit

Kalifornská kapela Eagles of Death Metal prožívá jednoznačně nejtěžší období kariéry. Tři teroristé se samopaly a výbušninami vtrhli 13. listopadu při jejich koncertu do pařížského klubu Bataclan. Sympatizanti takzvaného Islámského státu tam zavraždili 89 lidí a stovku dalších vážně zranili. Členové kapely teď poprvé promluvili o tragickém večeru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eagles Of Death Metal v LMB

Eagles Of Death Metal v LMB | Foto: © foto Vladimír Komjati

Čtveřice hudebníků a zvukař Eagles of Detah Metal se svěřili s ponurými vzpomínkami ve skoro půlhodinovém videorozhovoru pro internetový kanál VICE News.

Kytarista Eden Galindo popsal okamžiky, kdy do sálu během produkce vtrhli teroristé. Nejdřív si chvíli myslel, že nepříjemné zvuky jsou praskáním zvukové techniky, rychle si ale uvědomil, že je to střelba.

Přehrát

00:00 / 00:00

Členové Eagles of Death Metal se svěřili se zážitky z večera, kdy hráli v pařížském Bataclanu. Co řekli v interview? Zajímal se Jan Prokeš

Tváří v tvář střelci se ocitl lídr kapely Jesse Hughes i zvukař Shawn London.

„Asi si myslel, že mě zasáhl, protože jsem šel k zemi hrozně rychle a všichni okolo byli zranění. Všude byla krev,“ vzpomněl na dramatické okamžiky zvukový inženýr Shawn London.

Baskytarista Matt McJunkins zase popsal, jak se se skupinou lidí zabarikádoval v menší místnosti. Někteří uvnitř krváceli a proti teroristům měli připravenou lahev šampaňského jako případnou zbraň.

Do Bataclanu se chce kapela vrátit

V současnosti pětičlenná koncertní sestava z Kalifornie chce na památku lidí, kteří zahynuli v Bataclanu dokončit evropské turné. Emocionálně pohnutý zpěvák a kytarista Jesse Hughes dokonce prohlásil, že už se nemůže dočkat, až Eagles of Death Metal vystoupí v Bataclanu jako první kapela po znovuotevření klubu.

„Chci poděkovat všem za všechno, co pro nás udělali. Cítím to tak, že jsme v tom všichni spolu, zvlášť v téhle těžké chvíli. A za to jsem vděčný,“ řekl Hughes.

Eagles of Death Metal | Foto: Reuters

Členové kapely se shodují, že podpora a povzbuzení, které jim od tragédie projevují příznivci, jim dodává vzpruhu k dalšímu hraní a žití.

Masakr v Paříži přežili všichni hudebníci, zahynul ale manažer jejich štábu. Že se právě tato skupina stala cílem nenávisti extremistů je podivné i vzhledem k její povaze:

„Oni jsou spíš apoličtí. Pokud bych měl nějakým jedním slovem charakterizovat to, jakou hudbu dělají, tak bych asi použil slovo zábava,“ upozornil Robert Candra z Českého rozhlasu Wave, který před lety mluvil s Jessem Hughesem během pražského vystoupení kapely.

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme