Pařížský bar, kde zabíjeli teroristé, je opět plný. Přišli hlavně turisté

A la Bonne Bière neboli U dobrého piva. Tak se jmenuje pařížský bar, kde teroristé zabili v pátek 13. listopadu pět lidí. Už má znovu otevřeno. Je to vůbec první ze zasažených podniků, který po atentátech opět funguje. První hosty zde přivítali v pátek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V baru A La Bonne Bière zahynulo letos 13. listopadu 5 lidí

V baru A La Bonne Bière zahynulo letos 13. listopadu 5 lidí | Zdroj: Reuters

„Sedím v zadním koutku. Je tu úplně plno,“ popisuje aktuální situaci v baru zpravodaj ČRo Jan Šmíd. Do podniku zavítal necelý měsíc po tragédii. Byl tu i v noci z 13. na 14. listopadu. K baru se dostal až po půlnoci, střelba utichla.

Před barem tehdy potkal mladého Francouze, který sledoval tragédii z okna.

„Viděl jsem, jak před bar přijel vůz a z něho stříleli dva lidé. Řidič se s autem otočil a z něj vystoupil muž, který střílel na všechno, co se hýbalo.“

Krvavé skvrny a střepy zmizely. Skleněná stěna podniku, kterou kulky útočníků zcela rozstřílely, je opět na svém místě. Události z večera 13. listopadu tak připomínají hlavně květiny, fotky a francouzské vlajky lemující venkovní terasu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pařížský bar A La Bonne Bière je opět plný hostů. Pravidelné návštěvníky vystřídali turisté. Na místě natáčel zpravodaj ČRo Jan Šmíd

Pravidelné hosty A la Bonne Bière většinou vystřídali turisté.

„S manželem jsme hledali nějaký bar. Jsme tu jen náhodou. Názvu A La Bonne Bière jsme si všimli až později. Uvědomili jsme si, že to je místo, kde se střílelo. Četli jsme o tom v Paris Match,“ říká čtyřicetiletá Inge z Německa.

„Slyšel jsem, že se bar bude po útocích otevírat, tak jsem se přišel podívat,“ vysvětluje Australan, který sedí na terase.

„Myslím, že se toho moc nezmění. Lidé budou chodit dál do barů a restaurací. To, co se stalo, jim budou připomínat jen květiny, které tu nějakou dobu zůstanou,“ dodává. Do podniku prý dřív chodil hodně často. Teď bydlí na venkově. V Paříži prý nebyl už měsíc.

Bar A La Bonne Bière se otevřel jako jediný. Ostatní restaurační zařízení, na které islamisté zaútočilii, zatím znovuotevření neplánují. Jde o provozy Casa Nostra, Le Carillon, Le Petit Cambodge, La Belle Equipe a Comptoir Voltaire.

Nejvíc obětí, celkem devadesát, si vyžádal útok teroristů v hudebním klubu Bataclan. Celkem bylo obětí 130.

Jan Šmíd, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme