Osobní předměty Margaret Thatcherové jdou do dražby. Měly skončit v muzeu

V londýnské aukční síni Christie's se dnes bude dražit hlavní část předmětů z pozůstalosti bývalé ministerské předsedkyně Margaret Thatcherové. O její kabelky a známé kusy garderoby se už několik měsíců vede spor. Část veřejnosti si myslí, že věci patří spíš do muzea.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Margaret Thatcherová

Margaret Thatcherová | Foto: European Commission Audiovisual service

Velký zájem budí například tmavě modré svatební šaty Margaret Thatcherové. Slavná politička je na sobě měla 13. prosince 1951, kdy si coby Margaret Robertsová brala Denise Thatchera.

Pozornost přitahuje i kostýmek z červeného tvídu, který oblékla před prvním setkáním s Michailem Gorbačovem.

Možná ještě víc zaplatí případný zájemce za plášť do deště a béžový šátek, ve kterých tehdejší premiérka zapózovala během návštěvy Západního Německa ve věži britského tanku.

Podle oficiálního životopisce „Železné lady“ Charlese Moorea si Margaret Thatcherová byla vědoma toho, že je ve své době jedinou ženou ve vrcholné politice, a chtěla vypadat dobře.

Předměty, včetně proslulého pouzdra na vládní dokumenty, měly podle původního plánu skončit v londýnském Muzeu Viktorie a Alberta. Nakonec se ale vydraží, což podle britských médií vyvolalo ostrý střet i mezi dětmi baronky Thatcherové Carol a Markem.

Margaret Thatcherová | Foto: Český rozhlas

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme