Střídání dvou stran ve Španělsku po 40 letech skončilo, většinu nemá nikdo

Žádná z politických sil nezískala ve španělských parlamentních volbách většinu hlasů. Voliči ale rozbili desetiletí zaběhnutý systém dvou dominujících stran. Dnes vládnoucí lidovci získali jen 123 z 350 křesel v Poslanecké sněmovně. Jejich šéf a dosavadní premiér Mariano Rajoy už oznámil, že se pokusí sestavit novou vládu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Španělský premiér Mariano Rajoy oznámil, že se pokusí sestavit novou vládu

Španělský premiér Mariano Rajoy oznámil, že se pokusí sestavit novou vládu | Zdroj: ČTK

Premiér Mariano Rajoy sice poděkoval příznivcům Lidové strany, ale zisk necelých 30 procent hlasů mu nedává jistotu, že bude premiérem i dál.

Přesto dostane šanci pokusit se jako první sestavit novou vládu. Rajoy, ale bude muset oslovit vedle centristické strany Ciudadanos i zřejmě několik malých stran, které získaly jednotlivé mandáty.

Ani potenciální partner lidovců – strana Ciudadanos (Občané) – nebude mít tolik křesel, aby měla pravice a střed politického spektra ve španělském parlamentu většinu.

Průběžné výsledky voleb (po sečtení 98 %)
Lidová strana – 28,7 % – 123 křesel
socialistická strana – 22 % – 90 křesel
Podemos (Můžeme) – 20,7 % – 69 křesel
Ciudadanos (Občané) – 13,9 % – 40 křesel

„Právo pokusit se sestavit vládu náleží nejsilnější straně,“ přiznal po volbách Pedro Sánchez, lídr socialistů, kteří skončili druzí.

I on by se ale rád viděl v premiérském křesle. Koalici by mohl dát dohromady s nováčkem ve vysoké politice, levicovou stranou Podemos, a s pomocí poslanců menších levicových uskupení.

Volby nemají vítěze, jen poražené, říkají Španělé. Koalice se bude stavět těžko

Číst článek

„Dnes se zrodilo nové Španělsko. Španělsko, které znamená konec politického systému střídání se dvou stran u moci a začne novou politickou etapu naší země,“ prohlásil předseda strany Podemos Pablo Iglesias.

Jeho strana se stala třetí nejsilnější politickou formací ve státě a je tak považována za hlavního vítěze voleb. Vznikla totiž teprve před rokem a dokázala oslovit 20 procent voličů.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme