Slovenský parlament prosadil 'protiteroristický balíček' i přes veto Kisky

Slovenský parlament dnes prolomil veto hlavy státu a opět schválil zákony, které po útocích v Paříži navrhla levicová vláda premiéra Roberta Fica s cílem účinnějšího boje proti terorismu. Policie a tajné služby mají díky úpravě legislativy například získat nové pravomoci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Fico volby prohrál

Robert Fico volby prohrál | Zdroj: Reuters

Prezident Andrej Kiska vetoval soubor novel 16 zákonů kromě jiného s odůvodněním, že narušuje rovnováhu mezi zájmem chránit bezpečnost státu a ochranou soukromí jednotlivců. Část změn zmiňovaných zákonů je podle Kisky obecná a nesouvisí pouze s bojem proti terorismu.

Poslanci vládních sociálních demokratů (Smer), kteří mají ve sněmovně pohodlnou většinu, výhrady hlavy státu ovšem odmítli a balík protiteroristických zákonů při opětovném hlasování prosadili v původním znění.

Slovenští policisté nově budou moci například zajistit každou osobu na místě, kde došlo k teroristickému útoku, nebo kde takový útok hrozí. Zároveň se rozšíří důvody pro prohlídku dopravních prostředků policisty či pro vykázání lidí z určených míst.

Kiska vetoval návrh protiteroristických zákonů. Ficův Smer ho chce přehlasovat

Číst článek

Policie na základě souhlasu soudu také získá nepřetržitý přístup k provozním a lokalizačním údajům mobilních operátorů o jejich klientech, kteří jsou hledanými osobami.

Nové pravomoci a úkoly dostanou civilní tajná služba (SIS) a vojenské zpravodajství. SIS například bude moci navrhnout soudu, aby zakázal provoz internetových portálů, které propagují terorismus, extremismus nebo sekty.

Také začne shromažďovat informace o nelegální migraci a kybernetické hrozbě a získá přístup k záznamům kamerových systémů, které monitorují veřejná prostranství.

Součástí balíku protiteroristických zákonů je také zpřísnění trestů. Za založení a podporu teroristické skupiny bude viníkům nově hrozit trest vězení nejméně v délce deset let místo současných osmi let. Nově budou moci soudy uvalit vazbu na každou osobu podezřelou z terorismu.

Slovenští policisté na demonstraci | Foto: Ľubomír Smatana

Soudci tak už nebudou muset zkoumat, zda by obviněný například mohl ovlivňovat svědky nebo se vyhýbat trestnímu řízení, což je v současnosti podmínka pro rozhodnutí o vazbě.

Opoziční poslanci zmiňované změny opakovaně kritizovali a před konečným hlasováním jednací sál sněmovny vesměs opustili.

"Toto je legislativa, která posune Slovensko k policejnímu státu a na základě které policisté budou šikanovat obyvatele Slovenské republiky," řekl místopředseda liberální strany Svoboda a solidarita a exministr obrany Ľubomír Galko.

Poslanci Smeru s pomocí části opozičních poslanců dříve v tomto měsíci prosadili v parlamentu novelu ústavy, podle které policie bude moci déle než dosud zadržovat osoby podezřelé z terorismu.

Slovenské soudy v uplynulých letech odsoudily za trestný čin terorismu pouze jednu osobu. Šlo o Slováka, který nastražil na veřejnosti bombu, která naštěstí nikoho nezranila.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme