Čeští starostové by mohli od německých kolegů čerpat zkušenosti s migranty, plánuje ČNFB

Český strach z uprchlíků by se mohl zmírnit díky osobnímu zážitku s běženci v Německu. Sází na to Česko-německý fond budoucnosti (ČNFB). Příští rok chce tato instituce zorganizovat návštěvu českých starostů, médií i nevládních organizací v některých německých městech, která uprchlíky přijala. Díky exkurzi má také naopak německá strana lépe pochopit české obavy z aktuální migrační vlny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

uprchlíci, migranti

uprchlíci, migranti | Zdroj: Reuters

Mezi Českem a Německem je dnes velký rozdíl v tom, jak se stát snaží – nebo naopak nesnaží – svým občanům téma uprchlíků vysvětlit.

„Češi a Němci mají podobný problém, a to je demografie. Potřebujeme příliv nových lidí. Jenom to musí být organizované, a to současná situace v Německu rozhodně není,“ říká starosta bavorského Weidenu Kurt Seggewiß.

Město přijalo po rozpadu Sovětského svazu a Jugoslávie asi 4000 lidí z východního bloku, kteří se pak ve Weidenu natrvalo usadili. Toto číslo odpovídá deseti procentům současného počtu obyvatel města. Bez nově příchozích by se ale podle starosty zhroutila místní infrastruktura.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český strach z uprchlíků by se mohl zmírnit díky osobnímu zážitku s běženci v Německu, doufá Česko-německý fond budoucnosti

„Musíme skoncovat s předsudky. Ne všichni Syřané jsou teroristé Islámského státu. A naopak ne všichni jsou třeba špičkoví lékaři z Damašku. V migraci je potřeba vidět šanci. Rád to českým starostům ukáži přímo u nás,“ upozorňuje Seggewiß.

Právě na místa jako Weiden bude cílit projekt Česko-německého fondu budoucnosti. Podle průzkumu, který pro fond nedávno zpracovala agentura STEM, totiž většina Čechů nevěří, že Německo zvládne současnou migrační vlnu. Zároveň nechápou politiku německé, ale ani české vlády směrem k uprchlíkům.

Osvěta i skrze YouTube

Zato v samotném Německu už osvěta o migrantech dlouho běží na plné obrátky. „Vytiskli jsme německou ústavu v arabštině, udělali materiály pro dobrovolníky i pro samotné uprchlíky na téma první kroky v Německu, desítky tisíc kusů. Všechno se rozebralo za tři dny,“ přibližuje Daniel Kraft.

Působí ve Spolkové centrále pro politické vzdělávání, která se prakticky celou poválečnou éru stará v Německu o to, aby se země nikdy nevrátila k diktatuře.

„Zkoušíme všechny možné způsoby jak zasáhnout nové publikum. Spolupracujeme s úspěšnými youtubery, kteří skrze videa vysvětlují mladým lidem třeba jednotlivé pojmy z islámu. To je podle mě cesta i pro Česko, kde má internet obrovský dosah,“ vysvětluje.

Na serveru YouTube tak ve službách osvěty působí například Hatice Schmidtová. Dřív nahrávala videa převážně o tom, jak si správně namalovat oční stíny, nanést pleťovou masku nebo upravit nehty. Teď vysvětluje, co je salafismus nebo šaría. Totéž dělá i nejslavnější hvězda německého YouTube, mladík s přezdívkou LeFloid.

V Česku zatím podobné projekty nevycházejí od státu, ale hlavně zezdola. Třeba na školách se debatu o migrantech snaží vyvolat iniciativa učitelů občanské výchovy a společenských věd, která si říká Občankáři.

„U studentů je výhoda, že oni k tomu tématu opravdu z velké části přistupují nestereotypně. Zajímají se, chtějí mít informace. Ne každý učitel si na to téma troufne, už jsem se s tím také setkal,“ podotýká předseda asociace Michal Řezáč.

Občankáři také připravili jednoduchou metodiku, kterou se učitelé mohou inspirovat, když chtějí se studenty na téma migrace mluvit.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme