Policie v Mnichově zůstává kvůli možnému útoku v pohotovosti

Mnichovská policie je stále kvůli hrozbě teroristického útoku ve zvýšené pohotovosti. Pátrá po sedmi mužích, údajně z Iráku, kteří na silvestrovskou půlnoc údajně plánovali sebevražedné atentáty. Policie v noci vyklidila dvě vlaková nádraží a zastavila dopravu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá policie uzavřela kvůli teroristické hrozbě hlavní vlakové nádraží v Mnichově

Německá policie uzavřela kvůli teroristické hrozbě hlavní vlakové nádraží v Mnichově | Zdroj: Reuters

Německo dostalo od spřátelených zpravodajských služeb v 19:40 varování, že v Mnichově chystají útok radikálové z Iráku a Sýrie.

Obdrželo i jména některých podezřelých, ale úřady je nedokázaly dopadnout ani lokalizovat a nevědí, zda jsou vůbec na německém území. Připustil to na dnešní tiskové konferenci mnichovský policejní šéf Hubertus Andrä.

Útočníci se údajně měli ve dvojicích dostat k hlavnímu nádraží v Mnichově a vlakovému nádraží Pasing na západním předměstí, kde se měli odpálit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situace v Mnichově se po nočních policejních manévrech zklidnila. Z Německa se přihlásil zpravodaj Pavel Polák

Policie vyhodnotila informace jako velmi závažné a v noci zmobilizovala přes 500 policistů, většinou ze zásahových jednotek.

"Bylo to správné rozhodnutí. Měli jsme konkrétní informace, kdy a kde má k útoku dojít. Nechtěli jsme podstoupit tak velké riziko," prohlásil o akci bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann.

Vlaky i metro na mnichovském hlavním nádraží a také na stanici Pasing se rozjely po několika hodinách. Policisté tam podle agentury DPA provádějí namátkové kontroly. "Jsme šťastní, že se v noci nic nestalo. Vyšetřování pokračuje a my budeme nadále bdělí," uvedla mnichovská policie na twitteru.

Navzdory policejním manévrům se ale v Mnichově slavilo, stejně tak i v dalších městech. V Berlíně byly u Braniborské brány statisíce lidí, dostaly se tam ale pouze do 22. hodiny, pak policie místo uzavřela.

Z ostatních měst žádné výjimečné situace hlášené nejsou. Německo tak nový rok s výjimkou Mnichova přivítalo v klidu.

Hlavní mnichovské nádraží je opět od čtyř hodin v provozu | Foto: Reuters

Zvýšená bezpečnostní opatření panovala o silvestrovské noci především v Bruselu, kde radnice kvůli hrozbě teroristického útoku zrušila plánovaný ohňostroj.

V Paříži zase po listopadových teroristických útocích doprovázela silvestrovské a novoroční oslavy bezpříkladná mobilizace bezpečnostních sil.

Pavel Polák, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme