Slovenské zdravotnictví je podle prezidenta Kisky v žalostném stavu

Slovenský prezident Andrej Kiska se ostře pustil do kritiky stavu domácího zdravotnictví. Řekl, že tolik chaosu, svévole, klientelismu, nepřehledných zájmů a nepořádku v žádném jiném odvětví nepanuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Kiska, Visegrádská čtyřka

Andrej Kiska, Visegrádská čtyřka | Foto: Filip Jandourek

Prezident Kiska Slovákům otevřeně řekl, co si myslí o zdravotnictví. Na politika a prezidenta země přitom volil poměrně ostrá slova. Slovenské zdravotnictví je podle něj v tak žalostném stavu, že je na nápravu nejvyšší čas, jestli už není pozdě.

Kiska se pustil také do srovnání s Českou republikou: „Podle jedné z analýz u nás na léčitelné choroby ročně zemře o 3000 lidí více než v Česku. Přitom na zdravotnictví vynakládáme porovnatelné prostředky.“

Vládním politikům prezident vyčítá, že se až příliš věnují například uprchlické krizi a domácí problémy přehlížejí.

„Považuji za věc základní úcty budoucí vlády a parlamentu vůči lidem na Slovensku, aby se pořádek a transparentnost ve zdravotnictví konečně staly nejvyšší prioritou,“ uvedl Kiska.

Premiér Fico to komentoval s tím, že prezident Kiska nenese odpovědnost za bezpečí občanů, proto se mu tak dobře mluví.

Aktuálně slovenské zdravotnictví trápí výpovědi více než tisícovky sester. Ty výpověďmi protestují proti novele zákona, která upravuje jejich odměňování. Začala platit od začátku roku. Mzdy podle ní nezohledňují délku praxe.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme