Rok od atentátu na Charlie Hebdo odhalil Hollande pamětní desku. Kvůli chybě musela vzápětí zmizet

Francouzský prezident François Hollande uctil památku 17 obětí teroristických útoků z loňského ledna. Odhalil především tři pamětní desky, které připomínají atentát na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo, zabití policisty, jenž se útočníky snažil zastavit, a útok na košer lahůdkářství na východě Paříže.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský prezident François Hollande tři pamětní desky, které připomínají atentát na redakci Charlie Hebdo

Francouzský prezident François Hollande tři pamětní desky, které připomínají atentát na redakci Charlie Hebdo | Zdroj: Reuters

Hollanda při pietním aktu doprovázel premiér Manuel Valls, starostka Paříže Anne Hidalgová i pozůstalí mnohých obětí.

Deska připomínající obětí útoku bratrů Saida and Chérifa Kouachiových v redakci satirického časopisu Charlie Hebdo, jež prezident odhalil v ulici Nicolas-Appert u bývalého sídla satirického listu, nese nápis ‚Na památku obětí teroristického útoku proti svobodě slova‘.

Kromě nápisu jsou na desce vyryta také jména všech obětí. Kvůli chybě ve jméně Georgese Wolinského, jednoho ze zabitých kreslířů, ale byla deska hned po ceremonii opět zahalena. Podle starostky Hidalgové by k její výměně mělo dojít nejpozději do 48 hodin.

Nedaleko redakční budovy uctili přítomní památku policisty Ahmeda Merabeta, kterého islamisté zabili při útěku z místa činu. Na chodníku, na němž muslimský policista podlehl svým zraněným, byl mimo jiné nasprejován nápis Je suis Ahmed v barvách francouzské trikolory, tedy v červené, bílé a modré barvě. Symbolem solidarity s oběťmi útoku se před rokem stal slogan Je suis Charlie, Já jsem Charlie.

Později prezident odhalil třetí pamětní desku, připomínající čtyři oběti z košer lahůdkářství nedaleko Porte de Vincennes, kde zabíjel Amédy Coulibaly. Tato deska nese nápis ‚Na paměť obětí antisemitského atentátu‘.

Jména obětí útoku na Charlie Hebdo. Na desce je ovšem chyba ve jméně Georgese Wolinského | Foto: Reuters

Kromě lidí v redakci časopisu a okolí a v košer lahůdkářství zabili islamisté během tří dnů také policistku na pařížském předměstí Montrouge. Na její počest se pamětní deska odhalí v sobotu.

Vdova po policistovi, který chránil šéfredaktora časopisu Charlie Hebdo Stéphanea Charbonniera, mezitím podala trestní oznámení na neznámého pachatele za zabití z nedbalosti. Podle Ingrid Brinsolaroové zanedbala tajná služba Charbonnierovu ochranu. Její manžel údajně na nedostatky v bezpečnostních opatřeních dlouhodobě upozorňoval.

Dnešní vzpomínkou začal týden pietních akcí k výročí teroristických útoků, který v neděli vyvrcholí velkým shromážděním na náměstí Republiky. Na něm si přítomní připomenou rovněž 130 obětí listopadových pařížských atentátů.

Opět se zúčastní i Hollande a rocker Johnny Hallyday zazpívá píseň Un dimanche de janvier, Jedna lednová neděle, připomínající ohromnou manifestaci obyvatel na důkaz jejich neústupnosti před terorem.

Ve středu vyjde zvláštní číslo týdeníku Charlie Hebdo s obrázky zastřelených kreslířů i současných autorů. K dostání bude téměř milion výtisků.

Francie si připomíná útok na Charlie Hebdo. Ve středu vyjde speciální číslo

Číst článek

Charlie Hebdo | Foto: Český rozhlas

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme