Německé vládní strany chtějí zjednodušit odsun trestaných běženců

Německá policie každý den rozšiřuje seznam osob podezřelých ze sexuálních útoků o silvestrovské noci. Momentálně policisté prošetřují přes 120 trestních oznámení z Kolína nad Rýnem a zhruba 50 z Hamburku, podobné útoky zaznamenal i Stuttgart nebo Mnichov. Německé vládní strany chtějí v reakci na to zjednodušit deportace žadatelů o azyl, kteří se dopustili trestného činu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlakové nádraží v německém Kolíně nad Rýnem

Vlakové nádraží v německém Kolíně nad Rýnem | Zdroj: Reuters

Úřady dosud mají 16 podezřelých, které prověřují. Jejich identitu ale nesdělily.

Incidenty ve všech městech byly podobné – velké skupiny mladých mužů během oslav příchodu nového roku obkličovaly ženy, muži je osahávali a okrádali. Dvě ženy ohlásily, že byly znásilněny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Německo chce zjednodušit odsun trestaných běženců. K problematice se vyjádřil i politolog a zakladatel Institutu 2080 Petr Robejšek

Rozhlasová stanice WDR s odvoláním na policejní zdroje uvedla, že kolínská policie kontrolovala o silvestrovské noci celkem 70 lidí.

Ministerstvo vnitra oznámilo, že mezi kontrolovanými bylo 29 cizinců, kteří pocházeli z Alžírska, Maroka, Sýrie, Íránu, Iráku a Spojených států. Většinu kontrolovaných cizinců prý tvořili žadatelé o azyl.

Podle kancléřky Angely Merkelové je potřeba, aby dal Berlín jasně najevo, že každý, kdo do Německa přijde, musí dodržovat jeho zákony. Zároveň vyzvala k vyšetření incidentů.

„Nemyslím si, že to jsou ojedinělé případy. Lidé mají právo znát tyto odpovědi a my jako instituce je musíme předložit,“ dodala.

Vedení Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Merkelové už vypracovalo materiál, podle kterého by lidé pravomocně odsouzení k jakémukoli trestu vězení automaticky přišli o právo na azyl.

Stovky lidí v úterý večer protestovaly v Kolíně nad Rýnem v reakci na útoky proti ženám během silvestrovské noci | Foto: Reuters

V současnosti může Německo vypovědět žadatele o azyl, kteří byli pravomocně odsouzeni přinejmenším k jednoletému trestu nepodmíněně, nebo uprchlíky, kteří se podíleli na terorismu či na nábožensky motivovaném násilí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Záměr německých vládních stran okomentoval odborník na Německo, publicista Jaroslav Šonka

Mechanismus však není automatický, soudy vždy musí posoudit společenskou závažnost chování uprchlíků.

Pro vypovídání odsouzených žadatelů o azyl se dnes v deníku Bild vyslovil i vicekancléř Sigmar Gabriel ze sociální demokracie (SPD).

„Proč by měli němečtí daňoví poplatníci platit za pobyt zahraničních zločinců ve věznicích?“ zeptal se Gabriel. Podle něj by navíc hrozba odpykání trestu ve vlasti odstrašila běžence od kriminality spíš než německé věznice.

Podobné útoky hlásí i další evropská města

Pokud by se země, odkud odsouzení běženci pocházejí, zdráhaly přijmout uprchlíky zpět, Německo by podle Gabriela mělo snížit objem rozvojové pomoci, který těmto státům vyplácí.

Fico chce kvůli útokům na ženy další summit EU o migraci

Číst článek

Jiní němečtí politici zase upozorňují, že by útoky mohly být také snahou radikálních skupin o šíření nenávisti vůči imigrantům.

Silvestrovské násilí se vyšetřuje rovněž v rakouském Salzburku, švýcarském Curychu nebo finských Helsinkách.

Sexuální útoky řeší i Rakousko a Finsko. Ženy se přihlásily až po několika dnech

Číst článek

Německá policie zatím neřekla, jestli mohlo být násilí proti ženám organizované. Média ovšem upozorňují, že styl útoků připomíná situaci v Káhiře v letech 2011 a 2013.

Během protivládních protestů tehdy využívaly skupiny mužů chaosu a tlačenic k páchání násilností. Incidenty většinou probíhaly tak, že několik desítek útočníků obklopilo bezbrannou ženu.

ČTK, ČRo, Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme