Mezi oběťmi sebevražedného útoku v Istanbulu jsou převážně němečtí turisté

Při pumovém útoku v historickém centru evropské části Istanbulu přišlo o život devět německých turistů. Informovali o tom turečtí představitelé. Kancléřka Angela Merkelová potvrdila, že oběti patřily k jedné turistické skupině. Při sebevražedném útoku atentátníka syrského původu byl zabit také jeden Peruánec. Dalších 15 osob utrpělo zranění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Většina obětí sebevražedného útoku v Istanbulu byli Němci

Většina obětí sebevražedného útoku v Istanbulu byli Němci | Zdroj: Reuters

Německá veřejnoprávní televize ARD informovala, že šlo o cílený útok na asi 20člennou skupinu turistů, která mířila do oblasti Anatolie. Podle ní jsou i zranění lidé převážně německými občany.

Výbuch otřásl turisty hojně navštěvovanou čtvrtí Sultanahmet. K explozi došlo v 10:18 místního času (9:18 SEČ) v parku nedaleko známé Modré mešity a byzantského chrámu Boží moudrosti.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, podle tureckého premiéra Ahmeta Davutoglu je za něj ale zodpovědná radikální organizace Islámský stát. Úřady dosud nezveřejnily identitu strůjce atentátu. Na místě výbuchu se ale podařilo najít tělo muže, který by mohl být za útok zodpovědný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sebevražedný atentátník syrského původu zaútočil v historickém centru Istanbulu. O život přišlo 10 lidí, převážně Němců

„Mezi ostatky obětí jsme identifikovali části těla sebevražedného atentátníka. Po důkladných testech jsme zjistili, že se narodil v roce 1988 a identifikovali jsme ho jako syrského občana. Vyšetřovatelé teď prověřují jeho kontakty,“ oznámil turecký vicepremiér Numan Kurtulmuş.

Podobné informace zveřejnil i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan: „Rozhodně odsuzuji útoky ve čtvrti Sultanahmet. Provedl je sebevražedný atentátník syrského původu. Bohužel mezi oběťmi jsou jak turečtí občané, tak cizinci. Chci vyjádřit soustrast všem pozůstalým, zraněným pak přeji brzké uzdravení.“

Turecký vicepremiér oznámil, že většina obětí útoku byli cizinci. Místní média pak uvádějí, že mezi 15 zraněnými jsou kromě devíti Němců také Jihokorejci, Peruánec a jeden Nor. Dva zranění jsou prý ve vážném stavu.

Německo varuje před cestami do Turecka

Podle českého generálního konzulátu v Istanbulu nebyli bombovým útokem postiženi žádní Češi. „V tuto chvíli nemáme žádné informace, že by mezi oběťmi či zraněnými byli čeští občané,“ potvrdil Českému rozhlasu Pavel Kafka, český velvyslanec v Turecku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O explozi v Istanbulu mluvili Pavel Kafka, český velvyslanec v Turecku a Milan Slezák, komentátor Českého rozhlasu

Ve městě je asi 200 Čechů. Mnoho českých turistů také využívá Istanbul k přestupu na leteckých linkách do Asie. Cestovní kanceláře se nyní snaží své klienty kontaktovat.

„Obecně již delší dobu, s ohledem na to, co se děje nejen v Turecku, ale zejména v oblasti, doporučujeme větší obezřetnost. A při cestách do Turecka včetně Istanbulu vyhýbat se, pokud možno, velkým shromážděním,“ poznamenal Kafka.

Dodal, že diplomaté se přes systém DROZD snaží kontaktovat zaregistrované české turisty a informují je o tom, co se stalo. Současně jim doporučují, aby se spojili se svými známými a příbuznými a ujistili je, že jsou v pořádku.

Německé ministerstvo zahraničí varovalo, že se v celém Turecku nadále dají očekávat další násilné střety a teroristické útoky. Němci se proto mají také vyhýbat místům, kde se konají masové demonstrace, zejména ve velkých městech.

Přehrát

00:00 / 00:00

„Na nulu se pravděpodobnost teroristického útoku v podobné společnosti snížit nikdy nedá,“ upozornil odborník na bezpečnost Radek Khol

Předseda Evropské rady Donald Tusk označil incident za brutální teroristický útok. Atentát ostře odsoudil i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg a šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová prohlásila, že unie stojí při Turecku proti všem formám terorismu.

Turecko, které v současnosti bojuje s kurdskými separatisty na jihovýchodě země, bylo v poslední době častým terčem radikálních islamistů. Loni v říjnu si dva výbuchy v centru Ankary vyžádaly nejméně 97 mrtvých. Exploze tehdy nastaly krátce před začátkem mírového pochodu proti narůstajícímu násilí mezi tureckou armádou a kurdskými separatisty.

Loni v červenci zase sebevražedný atentátník zaútočil na kulturní středisko ve městě Suruç u hranice se Sýrií. Zabil 33 lidí a přes 100 osob zranil.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme